Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Cum vor merge elevii la școală de luni, 8 martie 2021

Autor:

Data: 7 martie 2021, 8:34

  •  
  •  
  •  

Ministrul Educației și cel al Sănătății au ajuns la un acord pentru ca și elevii din clasele terminale – a opta și a douăsprezecea , să meargă fizic la școală și în scenariul roșu, adică atunci când rata de infectare cu noul coronavirus depășește 3 la mia de locuitori, dar este sub 6 la mie.

Prin Ordin de ministru, Scenariul 3 se modifică și elevii din anii terminali, clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal,  de luni, 8 martie 2021, vor veni fizic la școală „până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale”.

Prevederile noului ordin comun

Astfel, noul ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății menționează că: 

  • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
  • În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

– toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a , a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

  • La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
  • Este permisă organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

– simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

 – evaluărilor naționale;

–  orelor remediale pentru toate clasele.

  • masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz, este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.
  • masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.

În documentul publicat în Monitorul Oficial, se prevede „participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”. Adică fără să precizeze ce se întâmplă cu elevii din anii terminali care nu vin fizic la școală pentru că ordinul actual le interzice asta. În plus, nu există nicio rotație a acestora prevăzută în noile reguli, cum era, de exemplu, în ordinul din toamnă când era prevăzut faptul că elevii vin la școală, împărțiți în jumătatede clasă, câte două săptămâni, apoi trec online două săptămâni.

Practic, potrivit noilor reglementări, dacă dintr-o clasa a VIII-a cu 20 de elevi, decid pe baza voinței lor să vină doar 5 elevi (până la maximum 13), pentru restul nu este prevăzută organizarea de cursuri online sau un alt tip de interacțiune a acestora cu clasa sau profesorii de la școală.

Nu există nicio regulă după care se aleg elevii în acea jumătate de clasă din an terminal care trebuie să vină la școală în scenariul 3 sau vreo regulă după care se aleg elevii care stau acasă conform acestui nou ordin. Este în schimb obligatorie predarea online pentru elevii care rămân acasă în izolare, carantina, sunt infectați sau au simptome, ori au probleme de sănătate sau locuiesc cu persoane care au probleme de sănătate, pentru că regula a fost introdusă în ordinul precedent și a rămas valabilă.

O altă prevedere importantă este că va fi permisă organizarea în școli, cu prezență fizică, a cursurilor de recuperare a materiei pierdute (cursuri remediale) pentru absolut toate clasele.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.