Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

6 Martie, Zi Națională a Toleranței și Coexistenței în Irak

Autor:

Data: 7 martie 2021, 10:09

  •  
  •  
  •  

Papa Francisc, primul suveran pontif din istorie care efectuează o vizită în Irak. Irakul declară 6 martie, zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre  Papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani.

Într-un mesaj pe Twitter, publicat la ora Romei 14.45, premierul irakian Mustafa Abdellatif Mshatat (Al-Kadhimi) a scris următoarele: ”Pentru a marca întâlnirea istorică, la Najaf, dintre ayatolahul Ali Al-Sistani și papa Francisc, precum și întâlnirea interreligioasă istorică în antica cetate a Urului, declarăm 6 Martie Zi Națională a Toleranței și Coexistenței în Irak”. 

Astfel, 6 martie va deveni Zi Naţională de Toleranţă şi Coexistenţă, a anunţat sâmbătă şeful guvernului irakian, transmite duminică dpa.

Ocazia o reprezintă vizita papei Francisc la Najaf, oraş din sudul Irakului sfânt pentru şiiţi, la cea mai înaltă autoritate a acestei ramuri a islamului, marele ayatollah Ali al-Sistani. Papa Francisc este primul suveran pontif din istorie care efectuează o vizită în Irak.

Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud), oraş antic unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam.

Papa a avut parte de o primire călduroasă nu doar la reședința liderului șiit, dar și pe străzile orașului Najaf, considerat de șiiți al treilea oraș sfânt al islamului, după Mecca și Medina. Pe drumul de la aeroport până la reședința ayatolahului, care se află în interiorul sanctuarului dedicat imamului Ali, mai mulți tineri și copii au salutat trecerea papei Francisc fluturând drapelele Irakului și Sfântului Scaun. Panourile de bun venit amplasate de-a lungul drumului erau inscripționate cu mesaje de ospitalitate, alături de imaginile papei și ayatolahului. Pe unul dintre panouri erau cuvintele: ”Voi sunteți o parte din noi și noi suntem o parte din voi”.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.