Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

21 Februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne

Autor:

Data: 21 februarie 2021, 7:57

  •  
  •  
  •  

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

Conform UNESCO, în lume sunt vorbite 6000 de limbi. 21 februarie a fost proclamată Ziua internațională a limbii materne în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999.

Cu acest prilej, statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protejarea și revigorarea diversități culturale, prin promovarea comunicării în limba maternă. Conform UNESCO, la nivel mondial sunt vorbite aproximativ 6000 de limbi. 2500 dintre acestea riscă să piară în viitorul apropiat.

“Cea mai mare ameninţare o reprezintă lipsa comunicării în limba maternă între părinţi şi copii”, afirmă cercetătoarea Katharina Haude de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa şi membru onorific al Societăţii germane pentru limbi ameninţate cu dispariţia. 

Pe Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, la punctul 4.6 scrie Asigurați-vă că toți tinerii și adulții, bărbați și femei, au acces la litere şi cifre.

Pentru stimularea dezvoltării durabile, elevii trebuie să aibă acces la educație în limba maternă și în alte limbi.

Stăpânirea primei limbi sau a limbii materne este importantă pentru deprinderea abilităților de bază – cititul, scrisul și opraţiile matematice de bază, în timp ce cunoaşterea limbilor străine conduce la descoperirea unor noi culturi, valori şi tradiții şi joacă un rol important în promovarea unui viitor durabil.

Ce este educația multilingvă

Acces la educaţie în mai multe limbi în timp ce se promovează egalitatea pentru persoanele de mai multe etnii care vorbesc limba maternă, în special femei şi adolescente:

Acesta subliniază calitatea predării și învățării, cu accent pe înțelegere și creativitate;

Consolidează aspectul cognitiv al învățării prin asigurarea aplicării directe a rezultatelor învățării prin intermediul limbii materne;

Îmbunătățește dialogul și interacțiunea dintre elev și profesor, permite o comunicarea autentică;

Facilitează participarea și acțiunea în societate și oferă cunoștințe culturale noi, asigurându-se astfel o interacțiune armonioasă între global și local.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.