Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

STOP risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!29 septembrie,Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare

Autor:

Data: 29 septembrie 2020, 12:07

  •  
  •  
  •  

Începând din acest an, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat data de 29 septembrie “Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare”.

Risipa de alimente este o problemă mondială.

În contextul pandemiei, problema a devenit cu atât mai stringentă cu cât disfuncționalitățile în lanţurile de aprovizionare, precum și criza profundă a industriei ospitalității au creat noi dezechilibre.

România este una dintre țările fruntașe la risipă alimentară în UE, aflându-se pe locul 9, pe fondul unei polarizări masive a comportamentului de consum. 

  În fiecare lună, un român aruncă la coș aproximativ 16 kilograme de mâncare, în condițiile în care aproximativ 5 milioane de conaționali își asigură hrana cu mare dificultate, iar 200.000 de copii adorm flămânzi

Statisticile Uniunii Europene arată că România risipește, anual, 2,55 milioane de tone de alimente, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. O altă estimare, făcută de unul dintre cele mai mari lanțuri de retail alimentar, arată că producem aproape 5 milioane de tone de reziduri alimentare.

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în gospodării. Prin
comparație, în retail se produce 7% din risipa alimentară, în timp ce în gospodării, 49%. Alte 37 de procente se pierd în industria alimentară, 5% în alimentația publică și doar 2% în sectorul agricol.

           

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu InfoCons, organizează astăzi, evenimentul prilejuit de Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare, cu tema “Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”

Această campanie este structurată în două etape, respectiv campania de diseminare a materialelor informativ educative realizate în parteneriat cu InfoCons la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale, al cărei grup ţintă îl reprezintă publicul larg-consumatorii, în calitatea lor de cetăţeni, precum şi campania de informare şi educare a consumatorilor din unităţile de învăţământ preuniversitar privind prevenirea şi diminuarea risipei de alimente “Şi tu poţi proteja planeta! împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în conformitate cu Protocolul încheiat de MADR cu această instituţie.

Cu această ocazie, MADR îşi propune să contribuie la realizarea obiectivului de reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, pe care România şi-a asumat-o.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.