Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Claudia Gilia: Viitorul copiilor noștri este pus în pericol de o guvernare iresponsabilă, care pune mai presus interesul politic, decât sănătatea și educația

Autor:

Data: 11 septembrie 2020, 17:19

  •  
  •  
  •  

Noul an școlar începe sub semnul provizoratului și nesiguranței. Asistăm la un șir de confuzii și ambiguități, un veritabil haos pe tema deschiderii școlii. Și deputatul PSD, Claudia Gilia spune că viitorul copiilor este pus în pericol de o guvernare iresponsabilă, care pune mai presus interesul politic, decât sănătatea și educația:

Fiecare debut de an școlar este unul special cu emoții, așteptări, provocări pentru toți cei implicați: profesori, elevi, părinți. Este primul an în care, însă, emoțiile s-au transformat într-un real stres. Ce se întâmplă cu și la școală?

Am atras atenția în nenumărate rânduri, încă de la debutul pandemiei, despre lipsa de capacitate a actualului ministru al Educației și a Guvernului Orban în a gestiona problemele din sistemul educațional și am propus soluții, pe care le-am transmit ministrului.

Am tot auzit termenul politruc, dar până astăzi nu am găsit pe nimeni căruia să i se potrivească mai bine, ca ministrului Educației. În timp ce sute de mii de oameni așteptau decizii ferme ale ministrului, doamna Anisie plimba afișele electorale ale PNL la miezul nopții. Votați-ne și apoi descurcați-vă! Acesta este mesajul ministrului către profesori, părinți, bunici.

Iar când a vorbit despre educație ne-a spus că s-au publicat ghiduri orientative. Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar, aflăm că setul de Ghiduri realizate și promovate de Ministerului Educației și Cercetării sunt orientative, sunt niște propuneri făcute de cadre didactice și nu sunt aprobate prin ordin de ministru.

Este un aspect fără precedent, iar gravitatea lui derivă mai ales din lipsa de asumare a decidentului, care este ministerul educației, față de educație.E dincolo de cinism să spui că ceea ce scrie în ghiduri este orientativ după ce o întreagă țară le-a așteptat cu sufletul la gură să afle cum și în ce condiții va începe școală. Neaplicabile și multe dintre ele aberante, acestea sunt recomandările ministerului.

Și ca bătaia de joc să fie completă, tot înainte de începerea anului școlar, Ministerul liberal al educației vrea descentralizare. Un cuvânt care spus de Anisie are nevoie de traducere. Și înseamnă: fugă de responsabilitate. Pentru că din martie, ministerul a fost incapabil să pună la punct începerea anului școlar prin identificarea de soluții simple și aplicabile în mod general, prin identificare de spații fizice unde să învețe elevii, multe dintre ele foste școli aflate în conservare.

S-a gândit astăzi. să descentralizeze. pe repede înainte, mai exact să transfere responsabilitatea părinților și administrațiilor locale. Este pentru prima data în educația românească când se iau decizii de pe o zi pe alta, decizii contrazise prin alte decizii! Acesta este o consecință directă a numirii unui politruc într-o funcție cheie pentru orice țară, aceea de ministru al educației! Școlile încep fără banalele măști de protecție și dezinfectanți pentru toți elevii și profesorii. Iar aceasta este o problemă gravă de sănătate publică.

Dacă facem un calcul, un copil are nevoie de el puțin 2 măști pe zi. Este un minim minimorum având în vedere că ar trebui să scoată masca cel puțin o dată pe zi pentru a mânca sau a bea apă. Alături de un dezinfectant de mâini mic, înseamnă o cheltuială de minimum 100 de lei pe lună, la o alocație de 140. Dacă într-o familie sunt 2 copii și 2 adulți, cheltuială se ridică la 400 de lei minimum. Sunt familii în România care nu au 400 de lei pentru măști și dezinfectanți! Ce fac acești copii? Vor purta o mască de unică folosință de nenumărate ori, devenită în timp un pericol pentru sănătatea lui și a celorlalți?

Suntem în punctul în care atât profesorii, cât și părinții și elevii nu au siguranța că sănătatea nu le este pusă în pericol, în școală. Școlile încep și fără mijloace electronice pentru toții elevii. Doar 80.000 de tablete din cele 250.000 promise de Orban vor ajunge în săptămânile următoare la copii. Acest lucru demonstrează încă o dată incompetența și nepriceprea unui Guvern căruia nu îi pasă de copiii României.

La începutul mandatului Anisie a refuzat 6% din PIB pentru că dânsa ”nu avea ce face cu banii”. Și parcă nu erau suficiente probleme, aflăm, cu stupoare, că elevii din clasa a VIII-a nu vor primi toate manualele nici editate, nici în format online. Cu aceeași aroganță, ministrul Anisie le transmite profesorilor: ”Nu contează ce conținuturi au manualele, care sunt alternative, acestea sunt niște instrumente, nu trebuie să ne ghidăm după conținuturile din manual”.Cum este posibil ca în săptămâna premergătoare începerii noului an școlar să se solicite de către inspectoratele școlare situații pentru necesarul de tablete sau dezinfectanți? Cum este posibil să lăsați exclusiv în sarcina autorităților locale (pe care le-ați împovărat cu toate cheltuielile din timpul pandemiei, de altfel) sau a unităților de învățământ aceste sarcini, fără măcar să le alocați resursele financiare necesare?

Ce ați făcut domnilor guvernanți în nouă luni de guvernare? Simplu, nimic! Întâiul profesor al Nației, Președintele Iohannis declară nonșalant că este mulțumit de activitatea Guvernului și într-o manieră cinică afirmă: ”Copiii se obişnuiesc repede, chiar şi cu lucruri mai puţin plăcute”. Cum vor putea copilașii de 6 anișori să stea cu mască patru ore, domnule Președinte? Ce soluții aveți pentru aceste situații, domnule Președinte? Sau doar când este vorba e alegeri aveți răspunsuri?Cum girați un Guvern care își bate joc de copiii acestei Națiuni, de părinții și bunicii lor?Da, GHINION pentru noi ce care credem că trăim într-o țară europeană!Pentru festivaluri gen Untold, Neversea, Electric Castle, Guvernul propune crearea unei scheme de ajutor de stat, însă pentru alocațiile copiilor, pentru tablete, pentru dezinfectanții, manuale, resursele sunt tot timpul tăiate.

La toate frământările părinților, cadrelor didactice, Guvernul este surd, neputincios, incompetent. Nu mă aștept la nimic bun în perioada următoare din partea ministrului Educației sau a Guvernului liberal. Doamna Anisie și-a dovedit incapacitatea în a gestiona un domeniu care este fundamental pentru orice Națiune – educația. Doamna Anisie este întruchiparea incompetenței, nepăsării și cinismului liberal.

Viitorul copiilor noștri este pus în pericol de o guvernare iresponsabilă, care pune mai presus interesul politic, decât sănătatea și educația. Sacrificați o generație pentru interesele voastre politice meschine.“, a declarat deputatul Claudia Gilia.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.