Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Dâmbovița se uită lung după sistemul antigrindă în timp ce în alte județe este operațional. În ultima săptămână au fost lansate 234 de rachete antigrindină pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din diferite zone ale României

Autor:

Data: 11 iulie 2020, 9:42

  •  
  •  
  •  

În perioada 03-10 iulie 2020, din punctele de lansare (PL) ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), au fost lansate 234 de rachete antigrindină (RAG) pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție. Lansările au avut efectul scontat, iar intervențiile active în atmosferă din cadrul unităților Sistemului au înlăturat pericolul căderilor de grindină.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unitațile din structura SNACP. Până acum, în intervalul 15 aprilie-10 iulie, unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total 2.669 rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Timiș, Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea.

Anul acesta, SNACP protejează o suprafață de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcționarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), aparținând unităților din cadrul sistemului. Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iași, Vrancea, Timiș și Mureș se află în diferite stadii de realizare și punere în funcțiune pe parcursul acestui an.

Dâmbovița se uită lung după sistemul antigrindă în timp ce în alte județe este operațional.

Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune în spațiu și timp. Un punct de lansare protejează față de căderile de grindină comunitățile și culturile agricole de pe o arie circulară cu raza de cca.10 km. Intervențiile active în atmosferă se realizează pe baza analizei informațiilor și datelor transmise de ANM prin rețeaua de radare meteorologice SIMIN și doar cu acordul autorităților responsabile pentru siguranța spațiului aerian.

Activitățile de combatere a căderilor de grindină nu afectează balanța generală de apă din nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros și nu produc secetă ci, dimpotrivă, contribuie la creșterea și uniformizarea precipitațiilor la nivel local, în zona de intervenție și cea adiacentă acesteia.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.