Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Claudia Gilia: Am votat o lege simbol, declararea lui Mihai Viteazul, drept martir și erou al Națiunii române, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai

Autor:

Data: 30 iunie 2020, 16:40

  •  
  •  
  •  

Camera Deputaţilor, forul decizional, a aprobat propunere legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul ”martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

“Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.

Deputatul PSD Dâmbovița, Claudia Gilia  a spus  că  a avut onoarea să votez în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul, dar și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, drept martir și erou al Națiunii române:

Am avut onoarea, ca în mandatul pe care dâmbovițenii mi l-au încredințat, să votez în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul, dar și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, drept martir și erou al Națiunii române.

 Ziua de 27 mai, data la care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” devenind oficial conducător al celor trei ţări româneşti, la 1600, va fi marcată anual prin ceremonii și manifestări publice. 

Actul unirii realizate de Mihai Viteazul este pe lângă unul de înaltă abilitate politică, unul de înaltă calitate morală, a unui om care a avut viziunea viitorului acestui neam. De aceea, personalitatea sa, care ocupă un loc de prim rang în panoplia înfăptuitorilor de neam și țară, trebuie onorată cum se cuvine de către noi, cei de astăzi.

Pentru noi, dâmbovițenii, această zi este cu atât mai importantă cu cât, în sfânta liniște a lăcașului de cult de la Mănăstirea Dealu, odihnește capul voievodului. 

În urma sfârșitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul și adus în Țara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătrașcu cel Bun.

Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor, eroul martir, Mihai Viteazul.”, a afirmat  deputatul PSD Dâmbovița, Claudia Gilia

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.