Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Spitalul Orășenesc Găești este la un pas să trateze pacienți COVID-19

Autor:

Data: 23 iunie 2020, 14:42

  •  
  •  
  •  

Nu este exclus, ca un etaj al Spitalului Orășenesc Găești sau niște module amenajate în curtea spitalului, să devină suport COVID-19, dacă situația la nivelul județului Dâmbovița, se complică.

Citește și: ALERTĂ! Spitalele COVID-19 din Dâmbovița, au ajuns la un grad de ocupare de 90% iar cadrele medicale sunt epuizate, și fără „războinicii în alb”, lupta cu COVID-19 poate fi pierdută

Statisticile nu sunt tocmai favorabile. Spitalele COVID-19 din Dâmbovița, adică Secția Boli Infecțioase Târgoviște și Spitalul Orășenesc Pucioasa, au ajuns la un grad de ocupare de 90% iar cadrele medicale sunt epuizate, și fără „războinicii în alb”, lupta cu COVID-19 poate fi pierdută.

Nu este exclus, ca un etaj al Spitalului Orășenesc Găești sau niște module amenajate în curtea spitalului, să devină suport COVID-19, dacă situația la nivelul județului Dâmbovița, se complică. Statisticile nu sunt tocmai favorabile. Spitalele COVID-19 din Dâmbovița, adică Secția Boli Infecțioase Târgoviște și Spitalul Orășenesc Pucioasa, au ajuns la un grad de ocupare de 90% iar cadrele medicale sunt epuizate, și fără „războinicii în alb”, lupta cu COVID-19 poate fi pierdută.

Autoritățile județene caută soluții pentru a rezolva problema atât din punct de vedere al gradului de ocupare a paturilor destinate COVID-19 dar și din punctul de vedere al personalului medical care deja a ajuns la limita puterilor.

Citește și: Al doilea medic din zona Găești, confirmat cu COVID-19. Soțul lucrează în funcție de conducere la AFIR

Astfel, specialiștii care se ocupă  de gestionarea  COVID-19 la nivelul județului Dâmbovița s-au deplasat în cursul zilei de astăzi, la Spitalul Orășenesc Găești pentru a analiza la fața locului modul în care se poate realiza un circuit epidemiologic separat și destinat pacienților COVID-19, astfel încât un etaj să fie izolat de restul unității medicale și destinat tratării COVID-19. Așa cum am spus, se ia în calcul și  varianta amenajării unor module mobile în incinta spitalului pentru tratarea pacienților COVID-19. Toate aceste aspect sunt la stadiul de discuții și analiză la fața locului.

Modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat propunerea Comisiei de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19.

În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2

Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toți pacienții care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcție de riscul manoperelor efectuate la pacient.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS și ECDC care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

One Response to Spitalul Orășenesc Găești este la un pas să trateze pacienți COVID-19

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.