Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei

Autor:

Data: 3 mai 2020, 8:32

  •  
  •  
  •  

Ziua Mondială a Libertății presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecție în rândul celor care activează în această breaslă și al celor care militează pentru drepturile și obligațiile profesioniștilor din mass-media.

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat la Windhoek, în Namibia.

Lumea are nevoie în continuare de jurnalism de calitate, necenzurat, atât în mijloacele tradiționale – așa cum sunt ziarele, radiourile și televiziunile – cât și în mediul online.

Internetul a devenit o sursă de informare cu două tăișuri, având avantajul rapidității, însă permite răspândirea de știri false. De aceea, misiunea jurnaliștilor rămâne aceea de a verifica din mai multe surse și a-i oferi publicului informația cât mai aproape de adevăr.

La ora actuală, în lume, ziariști, editori și publiciști sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși.

Ziua mondială a libertății presei le aduce un omagiu acestora din urmă.

O recomandare adoptată în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertăţii presei în lume, a reprezentat iniţiativa declarării zilei de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Ziua Mondială a Libertății presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare. Declarația Universală a Drepturilor Omului arată la articolul 19 că „orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.