Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. STOP incendiilor de vegetație!Pompierii le cer dâmboviţenilor să înceteze a mai da foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale

Autor:

Data: 8 aprilie 2020, 16:59

  •  
  •  
  •  

În ultimele 48 de ore, pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, s-au intensificat incendiile generate de aprinderea miriştilor în scopul „curăţirii” terenurilor agricole.

Şi la ora transmiterii acestei ştiri,pompierii,jandarmii,serviciile volunare din localităţi intervin pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată.

Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică în scopul curăţării terenurilor, cu toate că provoacă efecte negative solului şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, diferite construcții și obiective din apropiere.

STOP incendiilor de vegetație!

Având în vedere situația actuală gravă prin care trece țara noastră și faptul că în ultima perioadă se constată o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie, ISU “Basarab I” Dâmboviţa intervenind numai de la începutul acestei săptămîni la peste 40 de incendii de vegetație și un incendiu de pădure, atenționăm cetățenii să înceteze a mai da foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale.

După cum se poate constata, aceste intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii vă pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.
În această perioadă, în afara misiunilor specifice, ISU ”Basarab I” Dâmbovița execută și misiuni în contextul limitării și combaterii pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19), astfel: transportul persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspectate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru spijinul DSP Dâmbovița în desfășurarea acțiunilor specifice, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.
În cazul în care forțele și mijloacele noastre sunt angrenate în stingerea acestor incendii de vegetație, există riscul să nu mai dispunem de personal și tehnică pentru a interveni la situațiile în care viața, sănătatea și bunurile cetățenilor chiar sunt puse în pericol.

În acest moment, majoritatea subunităților de intervenție acționează în județ pentru stingerea incendiilor de vegetație în: com.Conțești (Bălteni), com.Tătărani (Gheboieni și Căprioru), com.Cornești, com.Petrești, com.Bezdead, com.Ocnița, com.Iedera, com.Răzvad (Valea Voievozilor).

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cel mai bine este să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
 este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
 se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

ATENȚIE CETĂȚENI! NU MAI DAȚI FOC VEGETAȚIEI USCATE!
Stați acasă pentru noi! Suntem aici pentru voi!

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.