Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Claudia Gilia: Susțin investiția cea mai importantă – investiția în învățare timpurie

Autor:

Data: 3 aprilie 2020, 17:39

  •  
  •  
  •  

 În Camera Deputaților, for decizional,  s-a votat modificarea legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din medii defavorizate.

Deputatul PSD Dâmboviţa,Claudia Gilia susţine cu tărie că investiția în educația timpurie este baza unui sistem educațional sănătos, care să ofere copiilor un start bun în pregătirea profesională necesară în viitor.

 Un lucru însă este trist, Guvernul Ludovic Orban a transmis Camerei Deputaților că nu susține adoptarea acestei legi și a solicitat ca numărul de beneficiari să rămână redus.

Am votat astăzi, în Camera Deputaților – for decizional, modificarea legii privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din medii defavorizate.nvestiția în educația timpurie este baza unui sistem educațional sănătos, care să ofere copiilor un start bun în pregătirea profesională necesară în viitor. În România, ne confruntăm cu o rată ridicată a abandonului școlar, fiind pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol, de aceea se impune mărirea numărului de beneficiari ai legii mai sus amintite.

Asigurarea accesului la educație a cât mai multor copii din medii defavorizate este esențială pentru ruperea cercului vicios al sărăciei și excluderii sociale.

Prin votul de astăzi au fost modificate: condițiile de eligibilitate în sensul în care pot beneficia de stimuli financiari toți copii care provin de familii care beneficiază de alocația de susținerea familiei, fără a mai fi necesară o cerere din partea familiei, stimulentul fiind acordat automat celor în drept.

De asemenea, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional a fost crescută. Valoarea se raportează la indicatorul social de referinţă, care rămăsese neschimbat din 2015, stabilit la 0,1 ISR. Prin modificarea legii acesta a crescut la 0,2 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris la grădiniţă, beneficiar al stimulentului educaţional.

Reprezentanții administrației locale și managerii școlari au obligația de a informa și sprijini părinții în obținerea acestor drepturi stabilite prin lege.

Am convingerea că modificările vor avea un impact pozitiv, prin integrarea timpurie în sistemul educațional al copiilor care provin din familii fără posibilități financiare, cei mai expuși riscului de a abandona școala, crescând rata de succes a acestora și șansele lor de a parcurge cât mai mulți ani în sistemul de învățământ, scăzând astfel numărul persoanelor necalificate sau al celor cu nivel redus de calificare.

În final, vreau să remarc că, din păcate, Guvernul Ludovic Orban a transmis Camerei Deputaților că nu susține adoptarea acestei legi și a solicitat ca numărul de beneficiari să rămână redus.

În calitate de profesor, dar și de reprezentant al cetățenilor voi susține cu tărie proiectele care sprijină accesul tuturor copiilor la educație.”acesta este mesajul deputatului PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.