Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Dulcele Dragobete, Mâini Binecuvântate şi Şezătoare muzicală la Vulcana Pandele

Autor:

Data: 23 februarie 2020, 19:51

  •  
  •  
  •  

Ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie și este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii.

Sub motto-ul  “De Dragobete-Şezătoare muzicală”, sărbătoarea dragostei la români  a fost  marcată cum se cuvine   la Vulcana  Pandele, unde administraţia locală condusă   de edilul  Radu  Vasile şi cu implicarea şi dăruirea   totală  a directorului  Căminului Cultural “Izvor de apă Vie” , Florina Voicu,  au pregătit momente  deosebite: expoziţie de mărţişoare lucrate manual de iscusiţi meşteri din comună, mărţişoare ”cu suflet”, numai bune de întâmpinat aşa cum trebuie anotimpul care stă să vină,concursul  “Dulcele Dragobete”  unde peste 25 de gospodine, care mai care,au pregătit  cele mai alese prăjituri şi nu în ultimul rând momente artistice.

“De Dragobete-Şezătoare muzicală”

Tradiţia   spune  că atunci când era vreme urâtă, grupul de tineri care-l sărbătoreau pe Dragobete se aduna la casa unui burlac sau a unui gospodar de frunte în comunitatea respectivă şi-l omagia pe Zeul iubirii.

Pentru această întâlnire, gazda pregătea o masă festivă, cu bucate şi băuturi preparate în acea gospodărie.  În prima parte a sărbătorii, fiecare povestea amintirile frumoase trăite la sărbătoarea Dragobetelui din anul trecut, apoi gustau din bucatele pregătite de gazdă, iar prăjiturile în formă de inimioară erau preferatele oaspeţilor.

Chiar dacă vremea nu a fost urâtă,doar vântul rece  făcându-şi simţită prezenţa, cetăţenii comunei Vulcana Pandele, cu mic, cu mare, edilul  Radu Vasile, deputatul  Corneliu Ştefan  şi alţi invitaţi s-au adunat la Caminului Cultural “Izvor de apă Vie” unde  au  sărbătorit  Dragobetele.

În deschiderea eveiventului,  edilul Radu Vasile a ţinut să le transimită un gând tuturor celor prezenţi.

 Şi directorul Căminului Cultural “Izvor de apă Vie” , Florina Voicu, omul care pune suflet în organizarea acestor moment deosebite a mulţumit tuturor celor care se implică în aceste acţini dar totodată meşterilor iscuţi  care îi sunt mereu alături.

Ca de fiecare dată, deputatul  Corneliu Ştefan  este alături de comunitatea din Vulcana Pandele şi a ţinut  să transmită  tuturor cetăţenilor din localitate un gând de recunoştinţă.

Mărţişoare ”cu suflet” şi Goblenuri, numai bune de întâmpinat aşa cum trebuie anotimpul primăvara

Pentru câteva momente  s-a  vorbit Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii  care are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.  A urmat un scurt moment artistic  susţinut de micile talente.

 Asa cum vă spunem meşterii populari din Vulcana Pandele continuă promovarea unui îndrăgit simbol tradițional românesc, Mărțișorul. La Vulcana Pandele am putut vedea  cele mai deosebite mărţişoare lucrate manual de iscusiţi meşteri, mărţişoare ”cu suflet”, numai bune de întâmpinat aşa cum trebuie anotimpul primăvara

În ultimii ani mai rar am avut ocazia să asistăm la vernisajul unei expoziţii de goblenuri. Prilejul a venit  la Vulcana Pandele în cadrul plăcut al evenimentului “De Dragobete-Şezătoare muzicală”. Cei prezenţi au avut ocazia  să admire   cele peste 20 de goblenuri, realizate de un domn  din comună.

“Dulcele Dragobete”

Un alt moment  mult aşteptat a fost  concursul  “Dulcele Dragobete” , unde cele mai bune prăjituri au  fost prezentate de  25 de gospodine  din comună.

Gospodinele au trebăluit cu orele în bucătărie că să pregatească blaturile şi cremele pentru delicioasele dulciuri, iar apoi s-au prezentat cu ele, frumos ornate, în faţa unui juriu priceput şi a unei audienţe pofticioase . Nicio gospodină nu a plecat acasă cu mâna goală.

Pe lângă marele  premiu pe care l-a primit gospodina clasată pe primul loc,  toate doamnele  au primit daruri şi diplome de participare. Evenimentul s-a  încheiat pe acorduri de chitară.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.