Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Mersul cu colindul, păstrat cu sfinţenie în comuna dâmbovițeană Voinești

Autor:

Data: 24 decembrie 2019, 23:07

  •  
  •  
  •  

Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun.

Despre moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.În Ajunul Crăciunului, cete de colindători merg la casele oamenilor cântând „Bună dimineaţa la Moş Ajun”.

 În zonele rurale, colindul păstrează încă frumuseţea şi emoţia de altădată, cetele de colindători mergând pe uliţe şi cântând „Noi umblăm să colindăm”. În comuna dâmbovițeană Voinești, tradiția este păstrată cu sfințenie de la cel mai mic până la cel mare, în frunte cu administrația locală condusă de primarul Gabriel Dănuț Sandu și viceprimarul Constantin Popa. În seara de 23 decembrie, sute de colindători, cu mic cu mare, au colindat Primăria Voinești. De 11 ani , în seara de 23 decembrie, administrația de la Voinești îi așteaptă pe colindători la primărie cu vin fier, suc și cornuri calde.

Tot la primărie vin și unii gospodari care–i așteaptă și ei pe colindători cu covrigi,nuci , eugenii și alte colindețe. Este o adevărată seară de poveste la Voinești.

 În fața  primăriei, administrația a pregătit și un decor de poveste: bradul, renii și  Moș Crăciun.  Nu lipsesc nici oaspeții deosebiți.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.