Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Festivalul Colindelor 2019: Atmosferă de poveste la Moroeni,cu cete de colindători din Maramureş, Mehedinţi, Suceava, Neamţ şi Dâmboviţa

Autor:

Data: 22 decembrie 2019, 23:46

  •  
  •  
  •  

Deschide uşa creştine/Că venim din nou la tine/Drumu-i lung şi-am obosit/De departe am venit .

Sărbătorile de iarnă sunt magice, iar colindele pe care le ascultăm în această perioadă ne încălzesc sufletul.

Spiritul tradiției s-a simţit din plin la poalele  munţilor  Bucegi, în comuna dâmboviţeană  Moroeni.  Duminică,22 decembrie 2019,cele mai frumoase colinde de Crăciun  din zona  Maramureş, Mehedinţi, Suceava , Neamţ şi  Dâmboviţa,  au răsunat pe străzile  comunei  Moroeni.

 A fost o atmosferă de sărbătoare, cetele  de colindatori  au adus cu ei vestea apropierii Crăciunului. O adevărată mare a bucuriei s-a revărsat pe străzile din Moroeni  unde a răsunat de ritmul  colindelor  din Moisei – județul Maramureș, Svinița – judetul Mehedinți, Borca – judetul Neamț, Ilișești – județul Suceava  şi   Moroeni – Dâmboviţa .

Moiseiul este o comună din  Transilvania, judeţul  Maramureş   unde tradiția  se păstrează vie, bunurile antice sunt ținute cu sfințenie, astfel moiseienii duc mai departe ceea ce strămoșii noștri au lăsat în urma lor.

Borca este o comună  din Moldova, județul Neamț, unde  obiceiurile și tradițiile cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt cele mai importante și mai vesele manifestări folclorice din zonă. Astfel, luna decembrie este plină de datini și obiceiuri de iarnă din vechime. Se remarcă, cu precădere, jocul ”Caprei”, ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează, spor de animale în turmele păstorilor sau succesul recoltelor.

Svinița este o comună  din  Banat-Oltenia, județul Mehedinți, unde trăieşte cea mai mare comunitate de sârbi din zona rurală a României, peste 90% ,  cunosctă  şi ca ţara smochinelor de pe Clisura Dunării, unde tradiţiile şi obiceiurile    sunt păstrate cu  sfinţenie. Ceata de colindători din Svinița a fost însoţită  de edilul  Nicolaie Curici

 Ilișești este  o comună   din Bucovina, județul Suceava,   unde s-a născut Simeon Florea Marian,  renumit folclorist și etnograf roman, locul  unde  bucovinenii respectă cu stricteţe an de an tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun.

 Şi nu în ultimul rând Moroeni, gazda  Festivalului de Colinde, o comună  din Muntenia, județul Dâmbovița,unde administraţia locală condusă  de edilul Laurenţiu Moraru,  militează   ca tradiţiile să fie izvorul de viaţă.

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă- Colinde de la Moroeni , organizat la iniţiativa primarului  Laurenţiu Moraru cu susţinerea  Consiliului  Local Moroeni  dar şi cu sprijinul  unor sponsori  generoşi, a deschis ciclul Sărbătorilor de Iarnă.  

Cetele  de colindători  din toate colţurile ţării  au dat startul Sărbătorilor de iarnă şi celei de-a treia  ediţii a  Festivalului Colindelor de la Moroeni.

Nu au lipsit momentele pline de emoţie şi bucurie din cadrul Festivalului Colindelor de la Moroeni. Au fost  premiate cuplurile care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie şi elevii olimpici.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.