Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

Autor:

Data: 13 septembrie 2019, 8:58

 •  
 •  
 •  
 •  

– 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii –

Aniversată în fiecare an la 13 Septembrie, ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA ne oferă ocazia de a rememora o pagină de istorie naţională scrisă de pompierii militari, încă de la înfiinţare.

“Atunci, la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucureşti, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zagãnescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncenă şi inegală încleştare cu o coloană a armatei otomane venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională ale românilor.”

”O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre date-n proțap pe la toți puternicii și împărații” scria marele om politic și istoric Ion C. Brătianu despre jertfa pompierilor militari români conduși acum 171 de ani, pe 13 septembrie 1848, de bravul căpitan Pavel Zăgănescu, în Bătălia din Dealul Spirii.

Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie 1848, curajul şi patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă şi prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.

Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuţi atunci la datorie, în semn de omagiu faţă de jertfa ofiţerilor, subofiţerilor şi ostaşilor pompieri, la 13 septembrie 1901 a fost ridicat şi dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule „LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.

Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, fiind oficializată legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, iar în 2004 prin H.G.R. nr.1490 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În fiecare an, în această zi de 13 septembrie, se cuvine să cinstim memoria eroilor pompieri, care şi-au dat viața viaţa pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apărarea şi salvarea vieţii semenilor, ducând mai departe, cu onoare şi devotament, nobila misiune încredinţată.

“CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI EROILOR POMPIERI !”

*    * *

Pe 13 Septembrie, de ziua lor, pompierii dâmboviţeni sărbătoresc aniversarea a 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a Zilei Pompierilor din România.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa organizează activităţi dedicate acestei zile, astfel:

în ziua – 13 septembrie 2019

în intervalul orar 10:00 – 14:00, în toate subunităţile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa (Detaşamentul Târgovişte, Garda Voineşti, Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina), va fi organizată „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”, prilej cu care, îi invităm pe cetăţenii dâmboviţeni să viziteze aceste subunităţi de intervenţie, unde vor vedea tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.

– în intervalul orar 10:00 – 11:30, la sediul inspectoratului va avea loc ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Pompierilor din România:

 • primirea raportului de către prefectul județului; 
 • serviciul religios;
 • alocuţiuni ale oficialităţilor şi ale inspectorului şef;
 • avansarea în gradul următor a cadrelor militare care s-au evidențiat în activitatea desfășurată;
 • acordarea de diplome unor cadre care au obținut rezultate foarte bune;
 • premierea cercurilor de elevi „Prietenii Pompierilor” și „Cu viaţa mea apăr viaţa”;
 • premierea Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență;
 • defilarea pompierilor militari dâmbovițeni;
 • vizitarea expoziției cu tehnică de intervenție;
 • exercițiu demonstrativ de stingere.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.