Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Calendarul pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

Autor:

Data: 2 septembrie 2019, 19:40

 •  
 •  
 •  

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că  pe 28 august 2019, a început  perioada electorală pentru alegerea Președintelui României, aceasta urmând a se încheia după publicarea rezultatului scrutinului în Monitorul Oficial al României, Partea I.

La alegerile prezidențiale din acest an, programate în data de 10 noiembrie 2019 (primul tur) și 24 noiembrie (turul al doilea), se vor aplica, în premieră, o serie de modificări legislative menite să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate și să confere procesului electoral mai multă transparență și acuratețe.

Astfel, pentru cetățenii români din străinătate, legislația electorală care reglementează alegerile prezidențiale din acest an a introdus următoarele facilități:

• Posibilitatea de a vota prin corespondență, evitând astfel aglomerația și cozile de la secțiile de votare, dar și costul deplasărilor. Alegătorii care optează pentru acest tip de vot trebuie să se înregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro.

• Posibilitatea de a vota la o secție de votare mai aproape de casă, înregistrându-se online cu această opțiune pe portalul www.votstrainatate.ro. Dacă s-au înregistrat cu această opțiune cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

• Posibilitatea de a vota la secțiile de votare din străinătate pe durata a 3 zile pentru fiecare tur de scrutin. Votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. În fiecare dintre cele trei zile, legea prevede posibilitatea prelungirii votării până la ora 23,59 pentru alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

O altă noutate introdusă la alegerile prezidențiale din acest an o constituie utilizarea, în toate secțiile de votare din țară și din străinătate, a Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care constituie o garanție a corectitudinii și transparenței procesului electoral.

În ceea ce privește campania electorală, menționăm că, pentru prima dată la un scrutin prezidențial, aceasta va fi finanțată de la bugetul de stat, controlul și rambursarea cheltuielilor fiind efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 Săptămâna  trecută au fost  aprobate  mai multe hotărâri privind  alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Unul dintre actele normative vizează calendarul alegerilor, iar campania electorală va începe pe 12 octombrie.Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

 Calendarul alegerilor și datele limită sunt următoarele:

 • 2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale
 • 11 septembrie 2019: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate, respectiv ca alegător prin corespondență
 • 22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale
 • 12 octombrie: începerea campaniei electorale.
 • 8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votării în străinătate.
 • 9 noiembrie, ora 07.00, se încheie campania electorală în țară.
 • 9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votării în străinătate.
 • 10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară.
 • 10 noiembrie, ora 21.00 se încheie alegerile atât în țară, cât și în străinătate, iar alegătorii care la ora 21.00 se află în secțiile de votare, precum și cei care se află la rând în afara secțiilor de vot, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Guvernul a aprobat și un proiect de hotărâre pentru aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.