Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Focare noi de pestă porcină la Răcari şi Potlogi. Peste 1700 de porci vor fi ucişi în ferma de la Răcari

Autor:

Data: 26 iulie 2019, 20:39

  •  
  •  
  •  


Autorităţile dâmboviţene au raportat astăzi descoperirea unor  noi  focare de pestă porcină africană la o fermă de porci  şi o gospodărie din  Răcari dar şi într-o gospodărie  din Potlogi

Peste 1700 de porci  din ferma de la Răcari  vor fi ucişi  în cursul zilei de sâmbătă, 27 iulie 2019.

 Am discutat cu edilul  din Răcari, Marius Caraveţeanu  care ne-a declarat că  va luat  toate măsurile  care se impugn conform legii. Consiliul Local  Răcari  se va reuni sâmbătă, să  adopte  un proiect de hotărâre  privind  stabilirea locului  unde se va  escavarea groapa  unde vor fi îngropate cele 1700  de   animalele pentru a nu deveni ulterior bombe ecologice. La             gospodăria din Ghimpați, unde şi acolo a fost  confirmat un focar de pestă  porcină  la un porc mort , medicii veterinari deja au eutanaşiat  alţi 9  porci pe care gospodarul îi avea  şi au fost îngropaţi în groapa deja pregătită pentru focarele din gospodării.

Instituția Prefectului-județul Dâmbovița a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița, astăzi 26.07.2019, ora  17.30, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării, respectiv o fermă, după cum urmează:

Orașul Răcari, localitatea Mavrodin – ferma comercială de creștere și îngrășare

Orașul Răcari, localitatea Ghimpați: 1 gospodărie

comuna Potlogi, sat Românești: 1 gospodărie.

  Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate următoarele decizii:

 – Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare și măsuri,

–  Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire,

–  Decizie de instaurare a zonelor de protecție și de supraveghere

–  Decizia de informare a cetățenilor cu privire la focare și măsuri.

Totodată au fost stabilite zonele de restricție în jurul focarelor, respectiv zona de protecție de 3 km și zona de supraveghere de 10 km.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”se arată în comunicatul  emis de Prefectura Dâmboviţa.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.