Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. La Mănăstirea Cobia, cea de-a X-a ediţie a Concursului de Toacă

Autor:

Data: 24 iunie 2019, 21:20

  •  
  •  
  •  


Pe 24 iunie, în toate Bisericile Ortodoxe este prăznuită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tot în această zi se sărbătoresc „Sânzienele”, cea mai mare şi spectaculoasă sărbătoare păgână a anului şi singura admisă, chiar cu numele ei, în calendarul creştin-ortodox. Ea marchează începutul verii, pentru că pe 21 iunie este solstiţiul de vară.

Pentru  locuitorii comunei dâmboviţene  Cobia, anul  acesta, această zi a avut dublă semnificaţie şi asta pentru că  la Mănăstirea Cobia din satul Mănăstirea, o bijuterie arhitecturală, supranumită „Voronețul Sudului“, a avut loc  cea de-a X-a  ediţie   a Concursului de Toacă.

 De 10  ani,  la Mănăstirea  Cobia  se ţine Concursul de Toacă.  Cu toţii  am constat    că evadare în timp înseamnă și Mănăstirea Cobia din satul Mănăstirea, situată dincolo de pârâiașul Cobiuța, într-o zonă izolată, străjuită pe o latură de un delușor împădurit unde luni după-amiază , 50 de copii s-au întrecut în tradiţionala  competiţie de bătut toaca.

Este un fel de olimpiadă şcolară, fiindcă participă mai ales copii şi tineri cu vârste cuprinse între 8şi 15 ani, din toate  comunele  dâmboviţene . Este o competiţie de anvergură, fiindcă sunt participanţi care vin la  Cobia de la zeci de kilometri, din satele dâmboviţene.

La concurs au  venit special măicuţele de la Mănăstirea Viforâta ca să bată toaca demonstrativ. Întrecerea   de bătut toaca  se numeşte „Concursul de bătut toaca Badea Boloşeni Stolnicul”, după numele ctitorului Mănăstirii  Cobia .

La eveniment au mai  luat parte  preşedintele CJ, Alexandru Oprea, vicepreşedintele Luciana Cristea,  primarul comunei Cobia, Marin Manda, Ion Popescu, preotul paroh de la Mănăstirea Cobia, persoana care s-a ocupat îndeaproape de organizarea concursului, protopopul  Protoieriei Găești, pr. Marius Traian Stan, conducând chiar juriul concursului, pr. Ionut Ileana,consilier pe învăţământ şi activităţi cu tinerii în cadrul Arhiepiscopiei  Târgovişte, Emanuela Preda – stareța Mănăstirii Dealu,  Sanda Valentina Hîrlav- Maistorovici , preoți și profesori de religie.

Câştigătorii vor reprezenta Dâmbovița la Festivalul Internațional de Toacă ce se va desășura în județul Brașov.

Marţi,concurenţii de la Tabara Internaţională de Pictură, organizată de CJ Dâmboviţa, vor vizita Mănăstirea Cobia .

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.