Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ziua Eroilor, marcată la Cimitirul Evreiesc din Târgoviște

Autor:

Data: 6 iunie 2019, 10:39

  •  
  •  
  •  

Secretarul Județului Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff, a participat la ceremonia religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Cimitirul Evreiesc, cu prilejul ”Zilei Eroilor”.

La eveniment au participat și subprefectul județului Dâmbovița, Florina Mureșan, viceprimarul municipiului Târgoviște, Cătălin Rădulescu, reprezentanți ai Garnizoanei Târgoviște și membri ai Asociației de Prietenie și Colaborare cu Israel – filiala Târgoviște.

 În alocuțiunea sa, secretarul Județului Dâmbovița a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea:

Nu va fi niciodată suficient să aducem un pios omagiu eroilor neamului, oamenii care au scris cu sânge și sacrificiu istoria unei patrii independente și libere. Pe câmpuri de luptă, departe de casă și familii, în solitudine sau între camarazi, eroii români au arătat respect nemăsurat hainei militare și au luptat, cu toată puterea, pentru viitorul României.

  Astăzi, de Ziua Eroilor Români, ne îndreptăm gândurile către toți aceia care au renunțat la ei, la visurile personale pentru un vis și ideal comun. Nu trebuie să uităm niciodată că prezența lor pe câmpurile de luptă ne-a oferit stabilitate și ne-a ajutat să fim o voce în lupta de putere pentru reconfigurarea granițelor lumii.

  În toată ţara, bat astăzi clopotele, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru gloria neamului românesc, pentru păstrarea independenţei şi a teritoriilor sale. Printre aceştia se numără şi evreii din România, care şi-au demonstrat loialitatea în război, fie direct, luptând pe front, fie punându-şi la dispoziția armatei casele, transformând școlile și liceele evreieşti în spitale, iar sinagogile în locuri de carantină.

  Este important să participăm la acest ceremonial de comemorare a eroului evreu Herman Kornhauser, decorat post-mortem de regele Ferdinand cu virtutea militară, clasa a II-a, în anul 1917. În decembrie 1916, Kornhauser a procurat alimente si haine civile pentru prizonierii români din lagărele germane, înlesnind evadarea unor militari români. Eroul evreu a plătit cu viața, fiind prins de nemți și executat.

 Este datoria noastră să păstrăm patrimoniul spiritual sacru evreiesc, cimitirele și sinagogile în bune condiții, pentru ca generațiile care vor urma să fie mândre de această moștenire neprețuită, care a scris pagini întregi de istorie.

 Pentru eforturile, devotamentul și sacrificiul de care au dat dovadă toți eroii neamului, vom fi veșnic recunoscători.  Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.