Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

427.795 de dâmboviţeni, aşteptaţi la urne. Secțiile de vot se deschid duminică, pe 26 mai, la ora 7.00 și se închid la ora 21.00

Autor:

Data: 25 mai 2019, 19:15

  •  
  •  
  •  


În data de 26 mai 2019, alegem 33 de membri din România pentru Parlamentul European, unul în plus față de alegerile din 2014, conform Deciziei (UE) 2018/937 a Consiliului European din 28 iunie 2018 de stabilire a componenței Parlamentului European).Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.

Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, şi pe bază de candidaturi independente.

Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, teritoriul României constituie o singură circumscripţie electorală.

Secțiile de vot se deschid duminică, pe 26 mai, la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Votează și cetățenii români din străinătate.Românii vor putea vota pentru alegeri și referendum cu începere de la ora 7:00.

La nivelul judeţului Dâmboviţa au fost amenajate 433 de secţii de vot şi sunt aşteptaţi  la vot 427.795 de dâmboviţeni .

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European.Au drept de vot și cetățenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European.

Numărul total de alegători  din România, înscriși în Registrul electoral 

Numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane,  din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019, ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

 Din totalul de alegători înscriși în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de votau domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente (persoane care au domiciliul sau reședința în România) este 18.267.997 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European:

În urma comunicărilor primite din partea instituțiilor cu atribuții similare ale statelor membre UE privind cetățenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reședința în țară și au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidența cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidența dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare și au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate.

Mai  menționăm că în listele electorale speciale s-au înscris 114 cetățeni comunitari care și-au exprimat dorința de a vota pentru reprezentanții din România în Parlamentul European.

După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;
  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane;

Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu drept de vot la acest scrutineste de 700.768 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la Referendumul național:

La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul național consultativ convocat de președintele României, nu au fost radiați din liste cei 379 de cetățeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state a vota reprezentanții acestora în Parlamentul European. Precizăm, de asemenea, că nu există posibilitatea ca un cetățean comunitar să voteze la acest scrutin.

Prin urmare, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.

Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.

  • Anexa nr. 1 cuprinde numărul de alegători înscriși în listele electorale permanente (LEP) pentru alegerile europarlamentare, defalcat pe secții de votare.
  • Anexa nr. 2 cuprinde  numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) pentru referendumul național, defalcat pe  secții de votare.
  • Anexa nr. 3 cuprinde numărul de alegători români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport CRDS, structurat pe țări, cu precizarea că în acest număr sunt incluși și cei 75 de alegători români care s-au înscris pe listele electorale ale altor state din Uniunea Europeană pentru a vota membrii acestora în Parlamentul European.

Notă: Anexele pot fi descărcate și consultate accesând următorul link: http://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-privind-numarul-total-de-alegatori-inscrisi-in-registrul-electoral-2/

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.