Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Duminica Mironosițelor la Băleni

Autor:

Data: 12 mai 2019, 19:32

  •  
  •  
  •  


Duminica Mironosiţelor este  cinstită  cu sfinţenie  de femeile  şi comunitatea  din localitatea  dâmboviţeană  Băleni, de sute de ani.              Comuna Băleni își deschide porțile pentru oricine vine aici cu gând curat ca să-i cunoască tradițiile, obiceiurile şi oamenii.

În inima satului Băleni-Sârbi se află biserica , un lăcaș superb, pe care locuitorii îl îngrijesc tot timpul și de care sunt mândri. În fiecare zi de sărbătoare, biserica este neîncăpătoare. Blândețea, înțelegerea și întrajutorarea, perfect îmbinate cu rugăciune neîncetată, confirmă credința sătenilor. Pentru bălenari, tradiția e sfântă, iar oamenii au un respect deosebit pentru obiceiurile strămoșești.

În a treia duminică după Paşte, numită în calendarul creştin-ortodox ”Duminica Mironosiţelor”, în localitatea dâmboviţeană Băleni, se păstrează de sute de ani un obicei unic în România.

De Mironosițe, femeile din comuna Băleni vin la biserică, iar preotul face o slujbă închinată celor trecuţi în nefiinţă. La miezul nopţii, se aprinde un foc mare în cimitir, iar femeile se aşează în jurul lui și înalţă cântece de slavă lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că după cântarea primului cocoş din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele, sărbătoarea fiind continuată şi a doua zi dimineaţă,  duminica, când, după ce au luat parte la Sfânta Liturghie, enoriaşii participă la o agapă-  o masă frățească pomenită în popor sub numele de Zdravite (sănătate). După slujbă, preoții binecuvântează bucatele pregătite, iar toată lumea se așează la masă, conform obiceiului, fiind invitați și trecătorii.

Ca în fiecare an, participanții au putut admira un spectacol de muzică și dansuri bulgărești susținut de copiii din cadrul Ansamblului ”Datina”, coordonat de profesor Maria Tufeanu. Pe cât sunt de frumoase dansurile și cântecele populare, pe atât de frumoase sunt și costumele tradiționale românești și bulgărești. Privind hora și ornamentele costumelor acestor copii ai grânelor, realizezi că jocul este un dans al bucuriei, hrănit de suflete curate și tinere.

 În mijlocul   comunităţii s-au aflat şi  deputaţii  Claudia Gilia şi Carmen Holban, senatorul Titus Corlăţean,  fostul primar  al comunei Băleni, Marian Paraschiv,vicepreşedinţii PSD, Gabriel Olteanu şi Dorinel Soare, consilierii judeţene Cezarina Necula şi Georgiana Niţă, secretarul executiv al PSD Dâmboviţa, Sebastian Marin, Andrei Plumb, coordonatorul campaniei electorale PSD Dâmboviţa, Ciprian Amuza,preşedinte PES Dâmboviţa şi alţi social- democraţi.

Oamenii se bucură de această sărbătoare a primăverii și renașterii în fiecare an, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru ospățul oferit. În inimile oamenilor,  am citit multă sensibilitate, tandrețe, altruism și ospitalitate.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.