Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

S-a votat legea care prevede ca indemnizaţia de creştere pentru al doilea copil să nu fie mai mică decât indemnizaţia pentru primul

Autor:

Data: 3 aprilie 2019, 17:36

  •  
  •  
  •  


Camera Deputaților, în calitate de for decisional,  a decis miercuri, ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului, în cazul în care cel de-al doilea copil se naște în termen de 12 luni de la finalizarea concediului maternal, să  nu fie mai mică decât cea primită pentru copilul născut anterior.

Urmează ca proiectul de lege să fie promulgat de Președintele României și va intra în vigoare după ce se va publica în Monitorul Oficial.      

 Deputatul Claudia Gilia  a făcut câteva precizări  legate de acest  subiect:”Astăzi am votat pentru ca indemnizația pentru creșterea celui de-al doilea copil să nu fie mai mică decât precedenta!

Declinul demografic în care se află România în ultimii 30 de ani trebuie stopat prin măsuri legislative și fiscale concrete. Viitorul țării noastre depinde de calitatea vieții pe care o putem asigura astăzi copiilor.

Până în acest moment, părinții care intrau în concediu pentru creșterea celui de-al doilea copil, fără să realizeze venituri în ultimele 12 luni, primeau o indemnizație mai mică decât a fost pentru primul copil.

Adică, dacă se întorcea la muncă după un concediu de creștere a unui copil și între timp intra într-un nou concediu, indemnizației pentru creșterea copilului era mai mică decât anterioara indemnizație.

Astfel, se descuraja atât întoarcerea mamelor în câmpul muncii după 2 ani, cât și familiile de a concepe un nou copil. 
Pornind de la această problemă Parlamentul a decis să sprijine familiile care doresc să aibă copii prin următoarea măsură:
• acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, în cazul în care persoana intră în concediul pentru creşterea copilului înainte de 12 luni de la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei mai mic decât cel primit anterior.
• exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.
• reglementarea interdicţiei angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în perioada concediului şi implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la locul de muncă.
Tot mai mulți specialiști ne-au avertizat că ”România a intrat în iarna demografică”. Institutul Național de Statistică ne anunță că populaţia României va ajunge, potrivit unor scenarii pesimiste, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani. Prin astfel de inițiative legislative putem combate o serie dintre cauzele acestui declin al natalității.

În același timp, amintesc alte măsuri ale Guvernului de susținerea a familiei prin promovarea unor mecanisme de sprijin a părinţilor şi de asigurare a unui echilibru între viaţa de familie şi cea profesională: 
• Creşterea stimulentului de inserţie la 650 lei;
• Indemnizaţia minimă de creştere a copilului s-a majorat la 1.250 lei, de la 1 ianuarie 2018, faţă de 1.233 lei în 2017;
• S-au dublat alocațiile pentru copii;
• Au fost construite 52 creşe şi grădiniţe, s-au modernizat 290 unitaţi de învăţământ și s-au construit 461 de locuinţe.
”, a afirmat deputatul  Claudia Gilia

Proiectul a fost adoptat cu unanimitatea deputaților prezenți.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.