Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Dragobetele şi Mărţişorul, tradiţii sărbătorite la Biblioteca din comuna Bucșani

Autor:

Data: 24 februarie 2019, 9:33

  •  
  •  
  •  

Sfârşitul iernii şi renaşterea naturii se sărbătoresc pe 24 februarie, de Dragobete, numit Cap sau Început de Primavară. Personificarea dragostei şi a optimismului precede adevărata sărbătoare de revenire la viaţă: Mărţisorul.

Dragobeţii, cuprinşi de fiorii dragostei, pe 24 februarie se îmbracă în haine de sărbătoare şi, dacă vremea e frumoasă, o pornesc prin lunci şi păduri împreună cu fetele nemăritate, în căutarea primelor flori de primavară.

În această zi, băieţii îşi caută “ursita” şi nicio fată nu trebuie să scape nesărutată.Deputatul  Claudia Gilia,  continuă şi anul acesta  proiectele   ce au ca scop  activități prin care promovează în special în rândul tinerilor, tradițiile și obiceiurile românești, printre acestea fiind și cele dedicate zilei lui Dragobete şi Mărţişor .   La sfârşitul  acestei săptămâni,  deputatul  Claudia Gilia s-a aflat    în mijlocul comunităților locale – în biblioteci.

De această dată, cu sprijinul bibliotecii din comuna Bucșani, al doamnelor din comuna Gura Ocniței care formează ”Atelierul Veseliei” și sub îndrumarea Adrianei  Ion – șeful Departamentului de Cultură Tradițională de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița  s-a reînviat tradiția.

Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze micile bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor..

Valorile naționale, obiceiurile și credințele nu sunt elemente identitare subînțelese și auto-didactice pentru o Națiune. Ele trebuie transmise tinerei generații prin acțiuni concrete, prin legături strânse între generații de bunici, părinți, copii, nepoți și strănepoți. În urmă cu câteva secole, aceste ”lecții de identitate” se țineau la șezătorile satului. Acolo se ”descâlceau ițele” tuturor miturilor și tradițiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradițiile și obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în fața altor pericole și să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meșteșugărești și sociale care le-au fost de folos în viață.

Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spațiu al învățării populare mai aproape de comunitățile locale – în biblioteci. De această dată, cu sprijinul bibliotecii din comuna Bucșani, al doamnelor din comuna Gura Ocniței care formează ”Atelierul Veseliei” și sub îndrumarea doamnei Adriana Ion – șeful Departamentului de Cultură Tradițională de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița am reînviat această tradiție.

Tinerii din comuna Bucșani au aflat povestea mărțișorului și au redescoperit tradițiile de Dragobete, au învățat să confecționeze aceste mici bijuterii de primăvară, au înțeles cui și când trebuie să le ofere și au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărțișor care va prevesti primăvara și un an nou cât mai roditor.’’, a punctat deputatul Claudia Gilia.

Deputatul Claudia Gilia: A donat o mică colecție de cărți la  Biblioteca din comuna Bucșani

Aşa cum ne-a obişnuit, deputatul Claudia Gilia a făcut şi surprize. De această dată  a făcut   o donaţie de carte  pentru Biblioteca din comuna Bucșani:” În același timp, am donat o mică colecție de cărți care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generație. Este de datoria noastră să facem din generația ”tabletelor și a internetului rapid” – una mai implicată în viața comunității, mai așezată. „, a mai spus deputatul  Claudia Gilia.

Parlamentarul Claudia Gilia a subliniat faptul că   are obligația să le transmită  tinerilor dragostea față de carte, de tradiții și responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea lor.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.