Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Claudia Gilia: Proiecte ambițioase și în anul 2019 pentru românii aflați în afara granițelor țării

Autor:

Data: 12 februarie 2019, 9:25

  •  
  •  
  •  

Luni, 12 februarie 2019, au fost adoptate avize favorabile în comisiile de specialitate din cele două camere ale Legislativului pentru  bugetele ministerelor şi instituţiilor publice.

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni au avizat, luni, favorabil bugetul pe 2019 pentru Ministerul pentru Românii de pretutindeni. Ministerul are alocată suma de 28,885 milioane de lei, cu 14, 28% mai mult faţă de anul trecut. Potrivit deputatului PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia , membru  în Comisia Comunităților de români din afara granițelor țării de la Camera Deputaților a făcut câteva precziri cu privire la proiectele din anul 2019 pentru românii aflați în afara granițelor țării:” Am dezbătut și avizat astăzi, în Comisiile reunite pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării de la Camera Deputaților și de la Senat, bugetul Ministerului pentru Românii de pretutindeni.Sunt proiecte ambițioase și în anul 2019 pentru românii aflați în afara granițelor țării”, a punctat deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Descoperă si Cunoaște România, Stagiu pentru jurnaliștii din afara granițelor – comunități istorice si diaspora de mobilitate, Ziua Românilor de Pretutindeni, Conferința “Republica Moldova pe agenda Europeană a Preşedinției Consiliului UE în România”, Dotarea Liceelor din comunitățile istorice si a Bibliotecilor de pretutindeni cu carte românească,  Programul de Tabere ARC , sunt doar câteva dintre proiectele ce se vor desfăşura în cursul  anului 2019, pentru românii aflați în afara granițelor țării: “

 Descoperă si Cunoaște România este un  proiect prin intermediul căruia se acordă o importanță deosebită românilor din afara granițelor, din punct de vedere al posibilității acestora de a cunoaște și sesiza dimensiunea identității etnice și lingvistice românești, prin organizarea de activități itinerante în locații turistice de interes din România. Prin intermediul acestui proiect, se promovează cu interes limba, cultura și identitatea românească. În anul 2019, se urmărește o creștere de aproximativ 33% a participanților, față de anul 2018, prin organizarea a 10 ediții lunare.

Stagiu pentru jurnaliștii din afara granițelor – comunități istorice si diaspora de mobilitate – realizarea unui stagiu de pregătire atât pentru jurnaliștii din comunitățile istorice, cat si pentru cei din diaspora de mobilitate, prin schimburi de bune practici cu reprezentanții media din Romania si observarea modului de lucru al administrației centrale. Acesta stagiu se va realiza ca parte a ședinței interministeriale a Președinției Consiliului UE. In acest fel, se vor realizare premisele unei colaborări a participanților atât cu reprezentanți ai instituțiilor din Romania, cat si cu cei ai instituțiilor UE si ai statelor membre UE. Acest proiect se bazează pe experiența celor doua proiecte realizate in cursul anului 2018 de catre MRP – Stagiu pentru jurnaliști romani din comunitățile istorice (30 de participanți) si Stagiu pentru jurnaliști romani din diaspora (30 de participanți), fiind extins prin colaborarea intre jurnaliști, atât între cei din diaspora cu cei din jurul granițelor, cat si a acestora cu cei din Romania, dar si prin cunoașterea practicilor europene.

Ziua Romanilor de Pretutindeni – organizarea unui workshop in vederea creării spațiului de dezbatere pentru liderii asociațiilor din comunitățile istorice si din diaspora de mobilitate. Acest workshop, la care propunem participarea a 50 de lideri ai mediului asociativ, va avea o durata de 5 zile si se va desfășura in marja Zilei Romanilor de Pretutindeni, care se sărbătorește in fiecare duminica a lunii mai. La eveniment se preconizează participarea a 50 de invitați, si crearea formului liderilor asociațiilor romanești din comunitățile istorice si diaspora de mobilitate, in contextul Președinției României la Consiliul UE.

Conferința “Republica Moldova pe agenda Europeana a Președinției Consiliului UE in Romania” – 27 martie 2019 – organizarea unei conferințe de o zi, la Chișinău, la care se preconizează participarea a 50 de invitați in vederea marcării si dezbaterii parcursului european al Republicii Moldova si al relațiilor cu Romania.

Dotarea Liceelor din comunitățile istorice si a Bibliotecilor de pretutindeni cu carte româneasca, in contextul Zilei Limbii Romane din 31 august – se dorește continuarea inițiativele educaționale din anul 2018, din străinătate prin distribuirea de carte româneasca pentru copiii din comunitățile istorice si diaspora de mobilitate, in vederea utilizării acestora la cursurile de limba, cultura si civilizație româneasca derulate in cadrul proiectului LCCR, la cursurile organizate de asociațiile romanești, cat si prin proiecte finanțate de MRP, in vederea promovării limbii si culturii romane in rândul tinerilor din afara granițelor.

Ziua Internaționala a Iei – achiziție si distribuire de costume populare pentru ansambluri reprezentative din comunitățile istorice – se propune continuarea proiectului inițiat in anul 2018, prin extinderea acestuia si la nivelul comunităților istorice, prin dotarea cu 250 de costume populare a asociațiilor reprezentative ale comunității române in marja zilei Internaționale a Iei. Prin acest proiect se urmărește promovarea portului popular tradițional si sprijinirea mediului asociativ romanesc din afara granițelor, in derularea activităților culturale, educative, spirituale, mass-media, de societate civila. Cu ajutorul costumelor populare, se pot realiza acțiuni de păstrare a identității românești, de promovare a imaginii României in lume sau altele asemenea in folosul romanilor de pretutindeni.

Suporturi de curs in format electronic – dotarea asociațiilor comunităților românești cu materiale educaționale in format electronic – se dorește continuarea inițiativele educaționale din anul 2018, din străinătate, in cadrul proiectului „Limba romana, educație si comunicare”, prin distribuirea de suporturi de curs in format electronic către asociațiile românești din afara granițelor, care sa fie folosite in cadrul cursurile de limba, cultura si civilizație româneasca derulate in cadrul proiectului LCCR, la cursurile organizate de asociațiile românești, prin proiecte finanțate de MPRP sau la școlile duminicale organizate pe lângă parohiile românești de peste hotare

Înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni – realizarea conceptului expozițional si achiziționarea materialelor necesare creării spațiului expozițional dedicat Muzeului Romanilor de Pretutindeni. 

Cursul dedicat problematicii romanilor de pretutindeni – continuarea cursului de master dedicat problematicii romanilor din afara României

Concurs tematic de eseuri – propus a fi organizat in cadrul taberelor ARC, adresându-se copiilor si tinerilor participanți la tabere prin care aceștia sa realizeze eseuri care sa cuprindă tematica Romania. Lucrările declarate câștigătoare vor fi cuprinse intr-o broșura care va fi distribuita, împreuna cu premiile, câștigătorilor si partenerilor MRP.

Programul de Tabere ARC – continuarea programului de tabere ARC, ajuns la ediția nr. 1, prin suplimentarea cu 35% a numărului de locuri. Programul este dedicat elevilor, tinerilor si profesorilor romani din comunitățile istorice si din diaspora de mobilitate.

Campania Națională “Informare Acasă! Siguranța în lume!” – continuarea Campaniei Naționale si in anul 2019, prin participarea reprezentanților instituționali si ai societății civile, avand drept scop informarea cetățenilor romani asupra riscurilor la care aceștia se pot expune odată cu decizia de locui, de a studia sau de a munci in afara granițelor.
Cercetare – studiu pe diaspora – realizarea unei cercetări calitative care sa ofere statistici clare pentru orice instituție care dorește sa elaboreze politici in domeniul diasporei sau al comunitatilor istorice. – centre din străinătate.
În anul 2019 Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni își propune susținerea centrelor comunitare romanești in străinătate ca răspuns la nevoile comunitarilor romanilor din afara granițelor, privind, in special, accesul copiilor si al tinerilor romani la limba, cultura si tradițiile romanești, precum si in scopul menținerii legăturilor cu Romania, inclusiv din perspectiva reîntoarcerii in tara. – cu sprijinul mediului asociativ Burse – acordarea de burse sau stimulente financiare etnicilor romani din Ucraina, din calsele I si II
.”, a mai punctat deputatul Claudia Gilia

 În anul 2018 au fost acordate 1.600 de burse pentru elevii claselor I, etnici romani cu domiciliul stabil in Ucraina, care studiază in școlile cu predare in limba romana sau cu studiul unor materii in limba romana ca limba materna, din sistemul preuniversitar de invatamant din Ucraina, astfel ca in anul 2019, pentru acești elevi, care vor fi in clasa a II-a, se urmărește continuarea acordării acestui stimulent, precum si suplimentarea programului prin acordarea de 2000 de noi burse elevilor claselor I. – prin implementare indirecta Continuarea finanțărilor nerambursabile acordate pe baza evaluării programelor, proiectelor sau acțiunilor realizate efectiv prin acorduri de finanțare (contracte) încheiate cu solicitanții ce întrunesc condițiile cumulative prevăzute in Ghidul de finanțare, in condițiile Legii nr. 321/2006 cu modificările și completările ulterioare*, ale Legii nr. 299/2007 cu modificările si completările ulterioare** și ale Programului de Guvernare 2017 – 2020.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.