Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Botezul Cailor, o tradiție păstrată în comuna dâmboviţeană Vişina

Autor:

Data: 6 ianuarie 2019, 18:06

  •  
  •  
  •  


 În  ciuda  gerului năprasnic de afară, cu adevărat gerul Bobotezei, sute de crescători şi iubitori de cai s-au strâns, duminică, 6 ianuarie, de Bobotează, la Vişina, pentru a participa la Botezul Cailor, o tradiţie reînviată  de administraţia locală condusă de  primarul Jean Istrate şi viceprimarul Ionut Papa.

Botezul Cailor este o manifestare tradiţională, despre care se spune că ar data de pe la anii 1900. Acest botez se face „la propriu” de către preoţi. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi acest ritual este urmat de o întrecere de cai. Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte, şi de aici, Botezul Cailor.

 Toți crescători de cabaline au plecat în convoi de la primăria Vișina  către Biserica din  localitate.În debutul manifestării, doi preoţi au botezat animalele şi pe stăpânii lor, conform tradiţiei care era păstrată din vechime în această localitate şi care a fost reluată. Au fost prezenţi şi invitaţi de la judeţ, deputatul Corneliu Ştefan, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Luciana Cristea  şi chiar edilul de Cobia, Marin Manda.  Nu a lipsit nici Marius Dumitru de la PSD Dâmboviţa .

 Pe islazul din comuna Vișina, a fost  o adevărată sărbătoare.  Autoritățile locale au organizat și un concurs  cu ocazia Botezului Cailor. Un număr de peste 60 de  persoane din Vişina şi din împrejurimi şi-au înscris cabalinele la probele concursului organizat cu ocazia Botezului Cailor.

Anul acesta ca noutate şi tinerii din comuna Vişina au fost provocaţi la un concurs de îndemânare şi anume să taie un buştean. La proba de frumuseţe s-a luat  în considerare îngrijirea calului. Asta presupune şi sărbătoarea ca toate animalele să fie îngrijite şi, conform tradiţiei, să intre în primăvară în condiţii cât mai bune pentru muncă.

Primarul Jean Istrate şi-a exprimat speranţa că autorităţile locale vor continua organizarea acestei manifestări.

Pentru că este zi de sărbătoare, animalele sunt gătite așa cum se cuvine , coada și coama sunt împletite și împodobite cu ciucuri și funde roșii împotriva deochiului, iar în unele cazuri nu lipsesc clopoțeii și hamurile bătute în ținte.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.