Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. ROMÂNIA LA 100 DE ANI în cadrul Centenarului Filmului Românesc la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Autor:

Data: 2 decembrie 2018, 21:11

  •  
  •  
  •  

La Târgovişte, ziua de 2 decembrie nu a fost mai prejos de cea de 1 decembrie. La Teatrul Tony Bulandra, Sala Mare, au avut loc trei proiecții de film. Un eveniment cu însemnătate deosebită a fost și proiecția filmului „Trenul fantomă” cu actorul Tony Bulandra în rol principal, film realizat în 1933, foarte reușit în generarea suspansului. Acest eveniment se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Filmului Românesc, un proiect deosebit de ambițios care vrea să promoveze filmul românesc în spațiul României Mari. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.
Materialul nu punctează doar ziua de 1 Decembrie 1918, ci şi actele premergătoare Marii Uniri. De asemenea, arată cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, dar şi în viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare.
Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor.
Unele imagini provin din arhive istorice, iar altele au fost realizate în casele oamenilor, în muzee, prin filmări din dronă, fiind folosite fotografii istorice, precum şi unele imagini din Arhivele Naţionale. Filmările şi montajul au durat un an.
Această proiecție de gală a fost prezentată de criticul de film Irina Margareta Nistor.
Seara a continuat la Târgovişte cu proiectia filmului inspirațional „Coborâm la prima”, în regia lui Tedy Necula. El este primul regizor cu dizabilități din România.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.