Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. DSV Dâmboviţa  a confiscat  porci vânduţi la marginea drumului

Autor:

Data: 31 octombrie 2018, 19:41

  •  
  •  
  •  

Inspectorii DSVSA Dâmboviţa nu fac rabat de la lege şi aplică cu  mare stricteţe măsurile privind  menţinerea statusului  imunitar al judeţului privind  pesta porcină africană.  Directorul  DSVSA Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea a făcut din nou un anunţ public către  dâmboviţeni, menţionând foarte clar şi răspicat , că nu va face rabat  în ceea ce priveşte circulaţia porcului. Zilele trecute, inspectorii DSVSA Dâmboviţa au depistat în trafic, pe raza comunei Dărmăneşti, o maşină  din zona Harghita-Covasna care comercializa  purcei.

Inspectorii DSVSA Dâmboviţa au confiscat şapte porci cu greutatea cuprinsa între 30 şi 40 kg.

Animalele se aflau în maşina condusă de  un bărbat din zona Harghita-Covasna, însă, şoferul nu a putut prezenta documente legale de provenienţă. În lipsa actelor doveditoare, inspectorii DSVSA Dâmboviţa au confiscat  animalele şi le-au eutanasiat.  Directorul  DSVSA Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea a mai subliniat fatul că porcine nu erau bolnave dar  legea aşa spune să se procedeze în momentul în care nu se poate prezenta documente privind provenienţa. Reprezentantii DSVSA, l-au amendat pe şofer pentru că acesta nu era autorizat să transporte animale vii. Mai mult, pe fir au intrat  şi poliţiştii dâmboviţeni. Directorul  DSVSA Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea a mai anunţat că în perioada următoare se vor intensifica  controale în trafic alături de poliţişti privind legalitatea transportului de porci.

Pentru a preîntâmpina apariția unui  alt focar de pestă africană la porcii din județul Dâmboviţa , Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa anunţă toți cetăţenii din judeţul să fie foarte atenți atunci când doresc să cumpere porci de la persoane necunoscute deoarece aceştia pot fi traficanţi de animale infectate cu pestă porcină.

Reguli de control:

– orice transport de porci este în prealabil notificat între judeţe care emit o viză de accept sau nu, în funcţie de situaţia evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul acestora

– se prezintă documente sanitar-veterinare însoţitoare pentru animale

– transportul se efectuează cu un mijloc de transport autorizat pentru animale

– mijlocul de transport este dezinfectat

– trebuie notificate rutele de transport până la destinatie.

Cetăţenii sunt rugați, indiferent dacă sunt sau nu crescători de animale, ca atunci când depistează maşini ce transportă porci prin localităţi sau pe drumuri judeţene, indiferent de oră, să identifice numărul de înmatriculare (sau poză cu numărul acesteia) şi să informeze cât de repede cu putinţă un medic veterinar sau un poliţist, primăria, DSVSA Dâmboviţa ori să apeleze 112, pentru verificarea şi aplicarea măsurilor legale acestor persoane iresponsabile. Dacă în mijlocul de transport respectiv sunt observaţi porci, alături de bovine, procedati la fel. Dacă se constată că maşina notificată este autorizată pentru transportul respectiv nu va fi nimeni sancționat.

DSVSA Dâmboviţa solicită cetăţenilor să anunţe orice suspiciune în cazul în care văd sau aud de vreun mistreţ mort sau de un porc domestic care poate fi bolnav de pestă porcină africană. Cei care dețin astfel de informații trebuie să contacteze de urgență medicul veterinar din localitate sau la DSVSA  Dâmboviţa.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.