Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Concursul Județean de istorie: “România Mare -un vis devenit realitate”, ediția a VII-a

Autor:

Data: 29 octombrie 2018, 22:09

  •  
  •  
  •  

Muzeul  de Istorie din Târgoviște a găzduit  la sfârşitul săptămânii  trecute Concursul Județean de istorie: “România Mare -un vis devenit realitate”, ediția a VII-a, activitate de tradiție în județul nostru, dedicată Zilei Naționale a României –  1 Decembrie.

Concursul a reunit opt echipaje din Municipiul Târgoviște și orașul Găești, coordonate de profesorii de istorie de la clasă. Prof. dr. Gabriela Istrate, inspector general adjunct al  ISJ Dâmbovița este  inițiatorul concursului.

Elevii s-au pregătit atât de bine, încât două echipaje au obținut puntajul maxim şi premiul I: Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” şi C. N. “Constantin Cantacuzino”.

Premiul al II-lea – echipajul Liceului de Arte ”Bălașa Doamna”

Premiul al III-lea – echipajul Colegiului Național ”Vladimir Streinu” Găești

În cea de-a doua parte a activității cadrele didactice și elevii au participat la sesiunea de comunicări științifice găzduită, de Universitatea Valahia din Târgoviște.  Oficiile de gazdă au fost făcute de porectorul Universităţii Valahia, prof. univ. dr.  Gabriela Teodorescu . De la eveniment nu a lipsit  prof. Ion Sorin , inspector general al  ISJ Dâmbovița. Au mai fost prezenţi : preşedintele Senatului Universităţiii Valahia prof.univ.dr. Constantin Pehoiu,  prof. univ. dr. Mircea Anghelinu –decan, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, deputatul PSD, conf. univ. dr. Claudia Gilia şi nu în ultimul rând profesor universitar doctor Ion Calafeteanu

Tot aici, conf. univ dr.  Claudia Gilia, deputat în Parlamentul României   a premiat elevii olimpici la Istorie dar și cadrele didactice care i-au îndrumat.  “ Evenimentul de astăzi ne demonstrează, încă o dată, că în România există foarte mulți oameni pasionați de istoria acestei Națiuni cărora le pasă de viitorul acestui neam.

Pentru foarte mulți tineri, istoria nu este o simplă materie la care să fie nevoiți să învețe lecția și apoi să o uite. Pentru foarte mulți, această materie devine o lecție de viață, o pasiune și un imbold pentru a-și iubi țara și a face lucruri mărețe.

După cum bine știți, istoria nu este doar despre trecut. Majoritatea istoricilor spun că istoria este mai mult despre prezent și viitor. Este despre prezent, pentru modul în care alegem să înțelegem evenimentele din trecut (cum le interpretăm astăzi) și este despre viitor, pentru că pe baza trecutului și a prezentului ne construim viitorul.

Mulți specialiști spun că, deși istoria este ciclică, ea nu se repetă. Sunt istorici care au constatat că omenirea nu a învățat nimic din trecut. Eu cred că noi am învățat foarte multe din trecut. Am învățat că atunci când suntem uniți, putem face UNIREA, așa cum s-a întâmplat acum 100 de ani. Am învățat că atunci când suntem la limita puterilor, mai găsim forțe pentru a renaște și reda acestei țări o nouă democrație, așa cum s-a întâmplat acum trei decenii la Revoluție. Am învățat că dacă ne respectăm ca popor, vom fi respectați și în exterior. Am învățat că dacă respectăm niște valori, ne putem regăsi locul în cele mai puternice organizații internaționale, cum ar fi NATO și UE.

Stimați dascăli,

Să fii profesor de istorie nu este ușor, dar este atât de frumos. Este frumos pentru că știți atât de multe istorii, întâmplări cu personaje reale. Trebuie să recunoaștem că tuturor ne plac poveștile. Este adevărat, pentru a descoperi aceste povești interesante, este nevoie de multă muncă în arhive și biblioteci – unde s-a așezat praful peste documente de zeci sau chiar sute de ani. Istoricii și cercetătorii din acest domeniu, nu doar cei români, nu sunt oameni care să câștige foarte mulți bani. Dar ce ne-am face fără ei? Cine ar mai scrie despre istoria noastră așa cum a fost? Cine ar preda noii generații acest bagaj enorm de cunoștințe? Din acest punct de vedere, să știți că am păstrat un respect enorm pentru istorici! Vă mulțumim că nu ați cedat altor tentații ale vieții și ați ales să vă urmați pasiunea!

Dragi elevi,

Faptul că ați participat la acest concurs demonstrează că vă pasă de valorile neamului nostru. Ați dat dovadă de profesionalism și chiar de patriotism. Cred că știți că acum 100 de ani au existat oameni de stat care au pus pe primul loc interesele naţionale şi, în același timp, au renunţat la privilegii, la bogăţii şi la orgolii personale. Pentru a face Marea Unire, înaintașii noștri au făcut investiţii publice din banii proprii pentru educarea profesorilor, pentru tipărirea manualelor şi a ziarelor de limbă română în Basarabia și în celelalte provincii care nu erau parte din România Mare. Au crezut într-o serie de principii, de valori și idealuri naționale și au reușit să-și vadă visul – realitate.

Vă încurajez să aveți încredere în propriile forțe, să vă urmați visul și să continuați să participați la astfel de concursuri.

Citiți mai multe cărți, mai mulți istorici și încercați să vedeți mai multe perspective ale acelorași evenimente. Puneți întrebări și căutați răspunsuri. Doar așa puteți deveni din ce în ce mai buni în fiecare zi.

Felicitări și abia aștept să vin la lansarea primelor voastre cărți!”, a declarat deputat Claudia Gilia

Au primit premii în cărți elevii Vlad Brebeanu -Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”-, Yulyssa Mertic -Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, Maria Iancu- Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, Liviu Cristea -Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, Marin Anghel (Colegiul Național „Constantin Cantacuzino și profesorii Mihaela Orfanu, Ferezia Stancu, Alexandru Ștefănescu și Gabriela Istrate.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.