Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Interpelare: 25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă dintr-un lac de acumulare colmatat în procent de 75%

Autor:

Data: 22 octombrie 2018, 21:13

  •  
  •  
  •  

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

Deputat Corneliu Ştefan

Circumscripţia electorală nr. 16 Dâmboviţa

Grupul Parlamentar PSD

Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 22.10.2018

INTERPELARE

Adresată doamnei Viorica Dăncilă,

PRIMUL MINISTRU AL ROMÂNIEI

Obiectul interpelării: 25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă dintr-un lac de acumulare colmatat în procent de 75%

Stimată doamnă Prim-ministru,

Supun atenţiei dumneavoastră situaţia cu care se confruntă locuitorii din oraşul staţiune Pucioasa şi cei ai altor patru localităţi din jur, care nu beneficiază, din cauza unor probleme de ordin birocratic, de o sursă de apă potabilă sigură.

În calitatea mea de deputat în Parlamentul României, în luna februarie 2018, l-am informat pe ministrul Apelor şi Pădurilor că 25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa, executat pe râul Ialomiţa în perioada 1971-1975, baraj care este astăzi colmatat în procent de aproximativ 75%.

Demersul meu, în completarea celor efectuate de autorităţile locale şi judeţene, a plecat de la faptul că specialiştii au explicat că operaţiunea de decolmatare a lacului de acumulare Pucioasa este imposibil de realizat, iar analizele microbiologice efectuate de către operatorul de distribuţie a apei au scos în evidenţă o concentraţie foarte mare de bacterii Clostridium Perfingeris în mâlul depus, ceea ce înseamnă că trebuie să se renunţe urgent la această sursă de apă, fiindcă reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea populaţiei.

Doamnă prim-ministru,

Din păcate, această problemă gravă nu şi-a găsit rezolvarea nici până astăzi. Mai mult, s-a acutizat! Seceta din acestă toamnă a dus la scăderea dramatică a debitelor cursurilor de apă care alimentează lacul de acumulare Pucioasa. Se impune, aşadar, până nu este prea târziu, o implicare totală a tuturor factorilor responsabili pentru realizarea, într-un timp optim, a unei reţele de apă care să alimenteze oraşul din sursele din munte.

Reamintesc faptul că, în data de 16 ianuarie 2016, s-a sistat furnizarea apei către cei 25.000 de dâmboviţeni din zona de nord a judeţului, întrucât valorile ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris nu au permis potabilizarea. Furnizarea apei a fost reluată fără restricţii abia după o lună şi jumătate, în ziua de 29 februarie 2016. În toamna aceluiaşi an, Administraţia Naţională Apele Române – SGA Dâmboviţa a declasificat apa din lacul de acumulare Pucioasa de la categoria A2 la categoria A3, impunând a se găsi surse alternative de aprovizionare cu apă pentru consumul uman.

Solicit răspuns în scris.

DATA DEPUTAT

22.10.2018 Corneliu Ştefan

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.