Data: 12 octombrie 2018, 17:09
La sediul Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Integrare prin educație și ocupare în județul Dâmbovița”.
La eveniment au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, Cristina Stroe – inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, partenerii și echipa de implementare a proiectului, reprezentanții administrației locale din localitatea Corbii Mari, dar și elevi.
În deschiderea conferinței, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a subliniat importanța proiectului pentru locuitorii din comuna Corbii Mari, precizând că educația este esențială nu doar pentru o bună formare profesională, ci și pentru dezvoltarea durabilă a unei comunități.Cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 – Axa Prioritară 4, proiectul va fi implementat în comuna Corbii Mari, având ca obiectiv principal reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială pentru un număr de 560 de persoane care trăiesc în comunități marginalizate din satele Bărăceni, Corbii Mari, Grozăvești, Petrești, Podu Corbencii, Satu Nou, Ungureni și Vadu Stanchii. Astfel, se urmărește aplicarea unor măsuri integrate care să aducă îmbunătățiri calității vieții, fiind vizat atât domeniul ocupării forței de muncă, cât și condițiile sociale, medicale, juridice și cele de locuit. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, în intervalul 22 martie 2018 – 21 martie 2021, iar valoarea totală este de 22.499.511,94 lei (inclusiv TVA).
La nivelul proiectului se derulează următoarele activități
În perioada imediat următoare vor fi derulate următoarele activități:
Cursul OIVPD este autorizat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), are o durată de 720 de ore și se finalizează cu un examen de absolvire. Cursantilor li se asigură o masă caldă pe zi, suport de curs, un set de rechizite, transport gratuit. De asemenea, fiecare cursant va primi o subvenție de 5 lei/ora de curs, în total 3600 lei. Subvenția se va acorda la finalul cursului, cu condiția participării la examenul final de absolvire.
Activități și achiziții asumate deConsiliul Județean Dâmbovița.
– Vor fi oferite servicii de catering în cadrul evenimentelor de educație din cadrul proiectului, pe o perioadă de 2 ani, pentru 200 persoane (elevi), care vor participa la activitățile Școală după Școală și A doua Șansă.
– Servicii transport pentru 280 de persoane care vor participa la cursuri de calificare nivel I și nivel 2 (cofetar, brutar, agent de securitate, confecționer asamblor articole din textile, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător în comerț, operator introducere, prelucrare și validare date) și pentru participanții la sesiunile de formare curs Competențe Antreprenoriale.
– Se va crea un centru Integrat Comunitar, iar Consiliul Județean Dâmbovița va avea rolul și sarcina de a reabilita și dota corespunzător 2 locații pentru componenta educațională și 1 locație pentru componenta de serviciu sociale (respectiv oferirea de servicii medicale).
– Toate cele 560de persoane (adulți și copii) din grupul țintă vor beneficia de minim 2 servicii medicale – 560 vor beneficia de cursul de prim ajutor și (medicina muncii – 180 de persoane, ginecologie – 116 persoane și medicină generală – 560 persoane in care 130 copii și 430 adulți).
– Reabilitarea a 40 de gospodarii din comunitățile marginalizate si de a contribui, indirect, la îmbunătățirea stării de sănătate, a capacității de învățare și ocupare a persoanelor din grupul țintă care locuiesc in gospodăriile ce vor fi reabilitate.
– Se vor furniza 200 de pachete educaționale pentru cele 200 de persoane care vor participa la activitățile de îndrumare/orientare, prevenție a abandonului școlar, respectiv Școală după Școală și A doua Șansă.
– Vor fi oferite 2 tabere educaționale de vară pentru cei 130 de copii participanți la activitățile Școală după Școală și A doua Șansă.