Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Deputatul Claudia Gilia: O nouă scădere de TVA iar românii vor plăti mai puţin pentru încălzirea locuinței

Autor:

Data: 28 august 2018, 18:42

  •  
  •  
  •  

TVA pe căldură și apă caldă a fost redusă de la 19% la 5% și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2019. Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ aprobat de curând de Parlament și trimis spre promulgare președintelui țării.

Deputatul PSD Dâmbovița, Claudia Gilia  a prezentat pe larg legea  menită să uşureze traiul de zi cu zi al românilor: “ După reducerea taxei pe valoarea adăugată la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, Legislativul a adoptat recent o altă lege menită să uşureze traiul de zi cu zi al românilor. Astfel, în urma votării proiectului de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, adoptat de Camera Deputaţilor ca for decizional, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe energia termică destinată populaţiei, respectiv apa caldă şi căldura livrată în sistemul centralizat, va fi redusă, începând cu 1 ianuarie 2019, de la 19% la 5%.
Actul normativ mai prevede acordarea posibilităţii ca serviciile publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat să poată fi efectuate, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare sau parteneriat public-privat. De asemenea, prin această lege vor fi simplificate debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate de termoficare, fiind eliminată obligaţia de a se obţine în acest sens acordul vecinilor de apartament, aşa cum se stipula până acum.
Astfel, noua lege îşi propune reducerea considerabilă a numărului debranşărilor, mai ales având în vedere siguranţa sistemului centralizat de termoficare este, atât ca preţ, cât şi în ceea ce priveşte inexistenţa riscurilor de explozie.
Diminuarea taxei pe valoarea adăugată pentru energia termică destinată populaţiei, respectiv apa caldă şi căldura livrată în sistemul centralizat, va reduce considerabil costurile populaţiei cu întreţinerea locuinţelor. Acestea vor fi aduse la un nivel suportabil inclusiv pentru familiile cu probleme materiale sau sociale, precum şi pentru persoanele vârstnice, care aveau până acum dificultăţi în a-şi achita agentul termic pe perioada rece.
Legea va duce la reducerea costurilor legate de întreţinerea locuinţelor, capitol la care românii au cheltuieli mult mai mari decât cetăţenii celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Conform informaţii furnizate de EUROSTAT, în România se depăşeşte cu mult pragul de 40%, considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie, în ceea ce priveşte cheltuielile curente.
”, a punctat deputatul Claudia Gilia

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.