Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Măsuri importante pentru reducerea timpilor de așteptare la punctele  de trecere a frontierelor  

Autor:

Data: 30 iulie 2018, 14:00

  •  
  •  
  •  

Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a abordat  o serie de subiecte  ce vizează atât pe românii care muncesc în străinătate dar şi pe românii care aleg să călătorească  în anumite  interese peste hotare.

Parlamentarul  Claudia Gilia  a vorbit  despre Memorandumul  aprobat de Guvernul României, cu tema: Măsuri pentru îmbunătățirea activității în punctele de trecere a frontierei, în scopul reducerii timpilor de așteptare:

După ce am votat în Parlament Legea care permite extinderea valabilității pașapoartelor de la 5 la 10 ani, Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a îmbunătăți activitățile în punctele de trecere a frontierei şi/sau a calității acestora, în scopul reducerii timpilor de așteptare. După cum știm, în această perioadă, foarte mulți români pleacă în concedii în străinătate sau se întorc pentru câteva săptămâni acasă la cei dragi. Pentru a nu mai avea cozi interminabile la intrările și ieșirile din țară, Guvernul a adoptat printr-un Memorandum o serie de măsuri pentru a scurta timpul de așteptare al acestora. Se vor vedea îmbunătățiri de la numărul de lucrători vamali care vor fi la post, până la actele care vor trebui prezentate la trecerile de frontieră de către călători.De asemenea, au fost operate o serie de modificări pentru simplificarea trecerii frontierei de către minori.

Astfel prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2018 care vizează modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, s-au adoptat o serie de măsuri precum:

– declarația părinților prin care-și vor da acordul cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a propriului copil poate fi valabilă până la 3 ani (acest lucru înseamnă mai puțini bani cheltuiți la notar, mai puțin timp pierdut pentru întocmirea documentelor de călătorie);

– sau o altă măsură utilă este că dacă nu se va putea face dovada privind destinația minorului (cu bilet de transport, acte notariale) însoțitorul minorului va putea completa olograf, o declarație pe propria răspundere în fața organelor poliției de frontiere, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului. Dacă însoțitorul nu va putea face dovada destinației călătoriei și va refuza să semneze o astfel de declarație, nu îi va putea fi permisă ieșirea din România minorului.”, a afirmat deputat Claudia Gilia.

Memorandumul a fost elaborat la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne și stabilește o serie de activități pe termen scurt și lung pentru mai multe instituții (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe), pornind de la analiza principalilor factori care generează creșterea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei.

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.