Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. DSVSA Dâmbovița este cu arma la picior, în caz de este nevoie să intervină privind pesta porcină

Autor:

Data: 27 iulie 2018, 15:57

 •  
 •  
 •  

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea  a spus clar şi răspicat că în acest moment nu există niciun caz de pestă porcină în Dâmboviţa.

Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa este  pregătită în orice moment să intervină în situaţia în care virusul Pestei Porcine îşi face aparţia şi în judeţul Dâmboviţa.

 Mai mult, şi autorităţile locale au fost  deja mobilizate şi instruite cum trebuie să acţioneze.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea a făcut apel la populaţie să fie înţelegătoare şi să dea dovadă de pridenţă în această perioadă iar dacă  au cele mai mici suspiciuni în cayul unui porc să anunţe imediat  medicii veterinari.

Pentru informarea populației privind prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Clasice, la sediul DSVSA Dâmbovița au fost organizate o serie de întâlniri cu reprezentanți ai AJVPS Dâmbovița, Direcției Silvice, AVPS-uri private, cu administratorii exploatațiilor comerciale și de tip A de porcine, împreună cu medicii veterinari împuterniciți și cu medicii veterinari de liberă practică concesionari ai activităților sanitare veterinare din județ, fiind prezentate aspecte cu privire la etiologia, simptomatologia și tabloul anatomopatologic al bolii, măsuri de biosecuritate în exploatațiile comerciale și la partidele de vânătoare, etc, precum și probleme legislative specifice.

S-a pus accent pe raportarea de urgență către DSVSA Dâmbovița a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porcine, atât în sectorul domestic, cât și în cel silvatic, pentru luarea în regim de urgență a tuturor măsurilor sanitare veterinare ce se impun.

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA recomandă respectarea următoarelor:

 nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;

este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Au fost notificate toate Unitățile Locale de Sprijin de la nivelul consiliilor locale cu privire la evoluția Pestei Porcine Africane la noi în țară și despre obligativitatea reactualizării componenței Unităților Locale de Sprijin și a stocurilor de materiale necesare pentru intervenția într-un eventual focar de boală.

Pesta Porcină Africană este o boală virală, în mod obișnuit mortală pentru porcii domestici și mistreți. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală. Din această cauză, provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate.

Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU distruge virusul.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut. Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:

 • febră mare, apatie și imposibilitate de a sta în picioare,
 • vomă, diaree – uneori cu sânge,
 • pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și râtului,
 • tuse și respirație îngreunată,
 • avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor.

Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile.

Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:

 • prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi,
 • prin hrănirea porcilor sănătoși cu resturi alimentare contaminate,
 • prin contactul cu materiale contaminate,
 • prin contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate.

Măsuri de prevenție

Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat.  Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie. Întotdeauna, schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria.

Înainte de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță, pentru a evita pătrunderea virusului. Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării.

Niciodată nu hrăniți porcii cu resturi alimentare.

Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană.

Achiziția și transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul.

Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare.

Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți.

Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți.

Toate notificările se vor face la cel mai apropiat medic veterinar sau la DSVSA Dâmbovița, la numărul de telefon 0372-737818, non-stop.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.