Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Ziua Drapelului, sărbătorită în Piața Tricolorului din fața Prefecturii Dâmboviţa

Autor:

Data: 26 iunie 2018, 13:34

  •  
  •  
  •  

În Piața Tricolorului din fața Prefecturii   Dâmboviţa  a avut loc ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național.La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice judeţene  și locale, şefi de arme, militari, veterani de război , oameni ploitici  şi nu în ultimul rând simplii cetăţeni.

Drapelul național este sărbătorit pe 26 iunie, întrucât, în această zi, în 1848, guvernul revoluționar de atunci a decretat că Tricolorul roşu, galben şi albastru reprezintă steagul naţional al tuturor românilor.

Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.

La Catedrala Mitopolitană din Târgovişte a avut loc slujba de sfinţire a Drapelului după care deplasarea cu alai de la Catedrala Mitropolitană în Piaţa Tricolorului. Prefectul judeţului Dâmboviţa a dat onorul la Drapel.

Au urmat alocuţiunile rostite de oficialii judeţului:prefectul Antonel Jîjîie, vicepreşedintele CJ,  Luciana Cristea şi primarul Cristian Stan.

Nu contează cât suntem de diferiți atât timp cât va exista, întotdeauna, ceva care ne va uni. Și, așa cum știm cu toții, începând cu 26 iunie 1848, acel ceva se numește TRICOLOR – drapelul național al românilor, identitatea noastră, a tuturor. Mai mult decât orice, astăzi suntem mândri că avem oportunitatea de a celebra, așa cum se cuvine, acea parte din România care ne-a dat puterea să fim învingători și ne-a oferit certitudinea că suntem valoroși și aici, la noi acasă, dar și peste granițe. Astăzi, Ziua Drapelului Național are marea capacitate de a ne reconfirma că românii, indiferent de circumstanțe, pot fi buni și pot dovedi că orice este posibil atunci când există credință și dorință de a schimba lucrurile.Și, acest lucru este cu atât mai puternic în anul în care sărbătorim Centenarul României, cea mai importantă parte de istorie a poporului român. Reamintirea acestui fapt, acum, are mai multă însemnătate ca niciodată, pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai presus de cuvinte, drapelul nostru este simbolul principal al unităţii românilor de pretutindeni, amintind fiecăruia dintre noi că avem datoria de a apăra cu orice preţ unitatea, independenţa şi suveranitatea României.Sper din suflet ca toții români să privim, întotdeauna, cu emoție, drapelul României, oriunde îl vom vedea și să purtăm, în suflet, mesajul său.Vă mulțumesc!”, a declarat  vicepreședintele CJ, Luciana Cristea.

Pentru o țară, câteva elemente sunt de neatins și neamul se raportează la ele cu sfințenie: imnul de stat și drapelul național. Steagul pe care îl are poporul este mărturia unei istorii întregi, mai scurtă sau mai îndelungată. În cazul românilor, steagul este egal cu istoria însăși, cu trecutul, prezentul și viitorul nostru.
Drapelul este cerul pe care-l privim și pământul pe care-l călcăm, este speranța pe care-o simțim atunci când avem momente de cumpănă și încrederea pe care-o primim, este suflet din sufletul acestei Românii
.”, a declarat primarul municipiului Târgovişte.

Drapelul a fost prins pe catarg şi binecuvântat şi după aceea sărutat de reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte, prefect, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primarul municipiului Târgovişte şi comandantul Garnizoanei.

Momentul mult asteptat a fost înălţarea Drapelului şi intonarea Imnului Naţional al României.  Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

 Au mai fost prezenți la eveniment: șefi de arme, șefi de instituții  deconcentrate, președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, secretarul PNL Dâmboviţa, Gabriel Plăiaşu și alți invitați.

 Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance, a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate — Frăție” înscrisă pe el.Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.