Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO.  Deputatul Claudia Gilia  îl critică dur pe  Klaus Iohannis pentru că nu  respectă legea fundamentală a statului român privind decretul de revocare a procurorului Laura Codruța Kovesi

Autor:

Data: 18 iunie 2018, 12:52

  •  
  •  
  •  

Deputatul Claudia Gilia a prezentat un punct de vedere  cu privire la modul în care președintele României, înțelege  să nu respecte  legea fundamentală a statului român, făcând  strict referire  la decizia Curții Constituționale, prin care Preşedintele României a fost obligat să emită decretul de revocare a procurorului-şef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Deputatul  PSD, Claudia Gilia a  spus  foarte clar  și răspicat  că legile nu se aplică  după bunul plac, al unora sau al altora, în funcție de interes,  așa cum face președintele Klaus Iohannis care nu respectă deciziile Curții Constituționale sau le respectă doar atunci când îi convine.

Social-democrata a  mai subliniat fatul  că  dacă Iohannis se lăuda că va fi președintele care  tace și face  se pare că în ultima vreme Iohannis vorbește și nu face:

Tentativa președintelui  Iohannis de a pune în discuție  decizia CCR, reprezintă în opinia noastră  o subminarea directă a acestei instituții  fundamentale a statului român.  În logica sa, orice decizie a instanței poate fi pusă în dicuție fără a fi executată.  În plus, nimeni altcineva, în afară de  CCR, nici  măcar președintele Iohannis, nu poate stabili care  este interpretarea corectă  a Constituției, deoarece CCR este  garantul supremației  Constituției.

Președintele Iohannis a refuzat să asigure opinia publică  asupra faptului că  va respecta decizia CCR .  La întrebările  care i-au fost puse de către mass-media  și nu numai,  pe această temă , președintele României s-a comportat precum  un computer stricat care este pus în dificultate de către o ecuație  prea complexă și care nu face decât să repete  un răspuns irelevant.

Mai mult, președintele Iohannis a stabilitit  de la sine putere, punerea în aplicare  a deciziei CCR , înainte de luna decembrie. Acest lucru este în opinia noastră,  o încălcare gravă a dispozițiilor constituționale, căci așa cum prevede Art. 147, alin. (4)din Constituţie:<<Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor>>.

 Deci, nu există termene în ceea ce privește  punerea în aplicare  a acestei decizii.  Trebuie să evidențiem faptul că având în vedere  funcțiile pe care le îndeplinește președintele României, funcții care sunt prevăzute  în mod expres în Constituția României și mă refer aici la  Art. 80 alin. (2)din Constituţie: <<Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei dar şi la buna funcţionare a autorităţilor statului>>.  Îi recomand  domnului președinte  Iohannis să citească cu mare atenție, mai multe articole din Constituția României.  Și fac referire aici, la  Art. 1 alin. (5)din Constituţie care  dispune: <<În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Acest lucru înseamnă că orice dispoziție  legală este obligatorie>>.

 O dispoziție a  Constituției este obligatorie pentru orice cetațean al acestui stat, indiferent de calitatea, demnitatea  pe care o are sau o exercită la un moment dat.  Și să nu  mai uităm și un alt articol din Constituție,  pentru că tot se discută atât de mult  în aceste zile de constituționalism. Este vorba de Art. 16 alin. (2)din Constituţie care spune mai explicit: <<Nimeni nu este mai presus de lege.>>”, a declarat deputatul Claudia Gilia .

Deputatul Claudia Gilia a mai supus că  opoziția invocă adesea  textele din  anumite documente  ale Comisiei de la Veneția, însă de cele mai multe ori, uită să citeze  exact ceea ce spune  Comisia de la Veneția.  Drept pentru care,  deputatul Claudia Gilia a dat citire Avizului  nr. 685/2012 al

COMISIEI EUROPEANE  PENTRU DEMOCRAŢIE PRIN DREPT (COMISIA DE LA VENEŢIA):

“Delegaţia Comisiei de la Veneţia a aflat despre declaraţiile făcute de către oficialităţi prin care acestea au arătat lipsă de respect faţă de Curtea Constituţională. Prin astfel de declaraţii s-a solicitat chiar demiterea judecătorilor Curţii Constituţionale.

 Declaraţiile, fie că au provenit de la Preşedinte, membrii Guvernului sau Parlament, subminând credibilitatea judecătorilor, constituie motiv de reală îngrijorare, chiar dacă nu împiedică în mod efectiv judecătorii de la îndeplinirea atribuţiilor lor constituţionale. Chiar dacă astfel de declaraţii sunt retrase ulterior, prejudiciul adus instituţiilor statului şi, astfel, întregului stat, este deja produs.

O autoritate publică, în calitatea sa oficială, nu se bucură de aceeaşi libertate de exprimare ca şi o persoană care nu deţine funcţii publice. Organele statului pot, bineînţeles, să îşi exprime public dezacordul cu privire la o decizie a Curţii Constituţionale, dar, în acelaşi timp trebuie să afirme clar că vor pune în aplicare decizia respectivă şi trebuie să îşi limiteze criticile la decizie în sine. Atacurile personale asupra tuturor judecătorilor sau a unora dintre judecători sunt în mod clar inadmisibile şi pun în pericol poziţia sistemului judiciar şi încrederea şi respectul public pe care acesta trebuie să îl inspire.

 Independenţa şi neutralitatea Curţii Constituţionale sunt în pericol atunci când alte instituţii ale statului sau membrii acestora o atacă public. Astfel de atacuri sunt în contradicţie cu poziţia Curţii în calitate de garant al supremaţiei Constituţiei (art. 142.1 din Constituţie), şi sunt, de asemenea, problematice din punctul de vedere al independenţei garantate constituţional şi al inamovibilităţii judecătorilor Curţii (art. 145 din Constituţie). Un alt aspect al respectului care trebuie acordat Curţii Constituţionale este executarea deciziilor sale. Nu numai statul de drept, ci, de asemenea, patrimoniului european constituţional impun respectarea şi punerea eficientă în aplicare a deciziilor instanţelor constituţionale.

PSD consideră că tentativa președintelui  Iohannis de a pune în discuție  decizia CCR, reprezintă o subminarea directă a acestei instituții  fundamentale a statului român.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.