Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Moment omagial, dedicat  aniversării a  143 de ani de la înfiinţarea PNL, la Răcari

Autor:

Data: 25 mai 2018, 22:44

  •  
  •  
  •  

„Toată lumea dorește să vadă Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit să ne vadă au povestit minunății și minunății, iar lumea vorbește în oraș despre bunul-gust, simplitatea și frumusețea micii noastre așezări de la țară.” (Ion Ghica într-o scrisoare către Alexandrina, 1867)

 Liberalii  răcăreni  alături de edilul liberal, Marius Caravețean au marcat așa cum se cuvine 143 de ani de la înfiinţarea PNL. Evenimentul a avut loc , vineri după- amiază, la Școala din  Ghergani. Liberalii  răcăreni   au pus accent în cadrul evenimentului  pe  personalitatea  marcantă a secolului al XIX-lea , unul dintre cei mai importanți susținători ai genezei României modern,   Ion Ghica.

Ion Ghica, scriitor, economist și om politic, s-a născut la 12 august 1816, la București. A desfășurat o intensă activitate politică. Ion Ghica s-a aflat în fruntea grupării liberale ”moderate” și s-a numărat printre diplomații români străluciți din acea perioadă, alături de Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, P.P. Carp, Vasile Alecsandri, D.A. Sturdza ș.a. După abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 10/11 februarie 1866, la 11 februarie s-a constituit o locotenență domnească, precum și un guvern provizoriu în care Ion Ghica era prim-ministru și, totodată, ministru de externe. După proclamarea lui Carol I ca domnitor al României, la 10/22 mai 1866, Ion Ghica a condus guvernul de orientare liberal-moderată din perioada 15 iulie 1866-1 martie 1867, fiind, de asemenea, și ministru de Interne. Ca urmare a tratativelor inițiate de Ion Ghica, Poarta îl recunoaște pe Carol I principe ereditar, printr-un firman emis la 11/23 octombrie 1866.

A condus, de asemenea, guvernul liberal din perioada 18 decembrie 1870 — 11 martie 1871 și s-a numărat printre fondatorii Partidului Național Liberal (1875). Ion Ghica a fost, de asemenea, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la Londra (1881-1890).

Ideile sale politice le-a expus într-o serie de broșuri apărute la Paris. A militat pentru restructurarea procesului de învățământ din Moldova, proiect publicat parțial sub titlul ”Însemnări asupra învățăturii publice”, ca și pentru înființarea unei publicații economice și literare în toate limbile vorbite în Imperiul Otoman, intenție nefinalizată însă, se arată în Dicționarul ”Membrii Academiei Române”.

Ion Ghica a murit la 22 aprilie 1897, la moșia din Ghergani, județul Dâmbovița, unde a și fost înmormântat.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.