Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

CINE SE SIMTE GHIMPĂȚEAN ȘI CINE SE SIMTE BINE ÎN GHIMPAȚI, așteptați la „ZIUA GHIMPĂȚENILOR DE PRETUTINDENI”

Autor:

Data: 22 mai 2018, 20:52

  •  
  •  
  •  

Străveche aşezare românească, a cărei istorie se pierde în veacuri, satul Ghimpați îşi sărbătoreşte oamenii de ieri şi de astăzi, cu respect pentru faptele lor şi responsabilitate pentru generaţiile tinere. Pentru al treilea an, sâmbătă , 26 mai, la Ghimpați, totul prinde viață, voia bună și veselia umplu zările dând de veste cerului și pământului că ei, ghimpățenii, vor sărbători „ZIUA GHIMPĂȚENILOR DE PRETUTINDENI”.

446 de ani de atestare documentară a Ghimpațului. Numele satului provine de la terenul din stânga râului Colentina care era plină de lăstări,mărăcini si spini,o zonă mlăștinoasă care în perioada de primavară era inundată de râul Colentina.Prima datare istoriografică a satului Ghimpați este din anul 1572 atunci când aparținea fraților Ivașca si Albu Golescu(N.Stoicescu-“Bibliografie.Țara Românească”).
A doua menționare este din anul 1628,atunci când se vorbește de moșnenii din zonă care au locuințe în punctul “Fântâna fetii” situat intre colțul de nord-vest al pădurii Vlădiceasca si drumul Răcari-Ghimpați.La această data ei apar ca un neam străvechi,inmulțit și sărăcit ca și vizurenii și gherganii din vecinătate.
De la an la an, sărbătoarea ia o și mai mare amploare, deoarece implicare autorităților locale, a familiei Gheorghe și a altor oameni cu suflet mare este tot mai mare. Pentru a retrăi cu adevărat istoria de acum 446 de ani, edilul Marius Caravețeanu cu siguranță a pregătit un moment deosebit.
Vor fi comemorați cum se cuvine și eroii ghimpățeni, printr-o slujbă religioasă și depunere de coroane.
Pentru așa sărbătoare și pregătirile sunt pe masură din partea unor oameni cu suflet mare ai Ghimpațiului. Frații Gheorghe, de fel din Ghimpați dar care de zeci de ani stabiliți în SUA, au un aport la acesta sărbătoare.
Ghimpățenii se mândresc și cu Asociația Columbofililor ” Voiajorul Ghimpați ” care are rezultate notabile iar sâmbătă , va inaugurat columbodromul. Nu în ultimul rând va fi pusă în fucțiune rețeaua de energie electică din Cartierul Tinerilor-Ghimpați. Nu va lipsi un minunat program artistic .

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.