Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

 Deputatul  Claudia Gilia: Am votat pentru finanțarea creșelor într-un mod corect, predictibil și continuu!

Autor:

Data: 25 aprilie 2018, 12:51

  •  
  •  
  •  

Miercuri, 25 aprilie 2018,  s-a votat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 privind educaţia natională şi a Legii nr. 263/2007 privind infiinţrea, organizarea şi funcţionarea creşelor. Potrivit deputatului Claudia Gilia,  modificările legislative au fost determinate, în primul rând, de scăderea dramatică a demografiei. România are cea mai mare scădere a numărului de copii de vârstă de 3 ani din Uniunea Europeana (21,5%). Iar numărul de grădinițe și creșe a scăzut în ultimii ani din cauza lipsei de bani la nivelul autorităților publice locale. Numărul de copii înscrişi în învăţământul preşcolar s-a redus cu 30% în ultimii 20 de ani:” In plenul Camerei Deputatilor am votat astazi propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.1/2011 privind educatia nationala si a Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor. Am votat pentru finanțarea creșelor într-un mod corect, predictibil și continuu!

 Astfel, votând inițiativa legislativă am propus extinderea finanțării de bază per/elev și pentru educația antepreșcolară. În acest mod, se vor încuraja autoritățile publice locale să acorde o atenție sporită construcțiilor și finanțărilor de creșe. Vor exista bani pentru plata salariilor educatorilor, îngrijitorilor și pentru achizițiile necesare actului educațional. În plus, datorită acestor noi reglementări se vor stimula parteneriatele de la nivel local (mai ales în comunitățile mici sau izolate), privind înființarea unor unități de creșe confesionale și private.

Modificările legislative au fost determinate, în primul rând, de scăderea dramatică a demografiei. România are cea mai mare scădere a numărului de copii de vârstă de 3 ani din Uniunea Europeana (21,5%). Iar numărul de grădinițe și creșe a scăzut în ultimii ani din cauza lipsei de bani la nivelul autorităților publice locale. Numărul de copii înscrişi în învăţământul preşcolar s-a redus cu 30% în ultimii 20 de ani. Toate studiile de specialitate arată că primii ani de școlarizare sunt vitali pentru dezvoltarea mentală și dobândirea unor abilități sociale de integrare în comunitate ale copiilor.

Este, astfel, nevoie de politici de stat unitare, coerente și durabile prin care să oferim soluții flexibile legislative și financiare pentru ingrijirea copiilor de vârsta antepreșcolară. Fiecare familie tânără trebuie să știe că se poate baza pe o creșă sau grădiniță, indiferent dacă provin din mediul rural sau urban mic.”, a  afirmat deputatul Claudia Gilia.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.