Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VEDETELE DE LA IJJ ȘI IPJ DÂMBOVIȚA

Autor:

Data: 11 aprilie 2018, 12:54

  •  
  •  
  •  

Nu au uniforme și grade dar duc o viață  la fel ca orice jandarm și polițist.

PEG, RAZ, NUJA, NAFAVA, PELA, RABAV, SAT  și OBEL nu sunt niște simple nume de cod, ci numele unor animale de serviciu senzaționale, folosite de jandarmii  și polițiștii  dâmbovițeni în misiunile de căutare, patrulare și intervenție.

Jandarmeria Dâmbovița deţine în total  șapte câini de intervenţie și patrulare, care sunt folosiţi la misiuni de patrulare,  intervenţie şi  urmărire. Aportul efectivelor canine folosite în misiune este oportun, dacă luăm în calcul că misiunile în care au fost angrenaţi (asigurarea ordinii publice la competiţii sportive, acţiuni în cooperare cu poliţia, societăţile de furnizare a energiei electrice, executori judecătoreşti etc.) au prevăzut grade de risc, din punct de vedere al situaţiei operative, zonei de acţiune, populaţiei locuitoare, stării infracţionale existente.

Astfel, după forma de calificare şi specializare, situaţia câinilor de serviciu de la Jandarmeria  Dâmbovița  se prezintă după cum urmează: 6 câini serviciu specializarea – patrulare/intervenţie, un  câine serviciu specializarea – urmărire, respectiv:

  • PEG – patrulare/intervenţie;
  • RAZ– patrulare/intervenţie;
  • NUJA– patrulare/intervenţie;
  • NAFAVA– patrulare/intervenţie;
  • PELA– patrulare/intervenţie;
  • RABAV– patrulare/intervenţie;
  • SAT – urmărire;

Instructorii câinilor susţin că pentru a putea lucra cu un astfel de patruped e nevoie de multă dăruire, timp şi de dragoste.

Câinii de la Jandarmeria Dâmbovița, provin din rasa ciobănesc german și sunt atent selecționați la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.

Obel, câinele Poliției  care depistează țigările  de contrabandă

Și Poliția Dâmbovița are la ora actuală 15  câini care sunt deja specializați pe diferite domenii, cum ar fi detectare tutun, urmă, intervenție  și  patrulare.  Câinii de la  IPJ Dâmbovița, provin  din rasa ciobănesc german și Rottweiler.

Anume pregătit pentru a depistat tutunul, câinele polițist  Obel din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale,  reprezintă  un real  sprijin  pentru polițiști în  acțiunele  de amploare pe linie de contrabandă.

Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Dâmbovița mai  are  în dotare  și un Rottweiler, specializat pe misiuni  de intervenție.

 La  Serviciul de Investigații Criminale sunt patru câini polițiști de urmă iar  alți nouă câini de patrulare se găsesc la  polițiștii din orașele și municipiile județului  Dâmbovița.

Conductorul, în acest caz, un jandarm sau polițist este responsabil cu acomodarea câinelui la misiunile pe care le are de executat și totdată, are grijă de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului specific.

În timpul antrenamentelor regulate, dresorii pun accentul pe disciplină, care reprezintă baza, indiferent de specializarea pe care o are animalul. Pe lângă antrenamentul de bază, disciplină, câinii sunt instruiți fiecare în funcție de specializarea lui.

Câinii salvatori sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudinile și starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani.

După terminarea acestei perioade, în cele mai multe cazuri, datorită relației afective consolidate în decursul anilor și a misiunilor, câinii sunt îngrijiți până la sfârșitul vieții de jandarmi și polițiști.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.