Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

355.500 de lei, sprijin financiar  de la CJ și Guvern pentru familiile afectate de  alunecările de teren în localitățile Văleni-Dâmbovița și Glodeni

Autor:

Data: 10 aprilie 2018, 12:41

  •  
  •  
  •  

Familiile din  comunele dâmbovițene Văleni și Glodeni, unde alunecările de teren  le- au distrus  locuințele, au primit autjoarele de urgență de la  CJ  Dâmbovița  și Guvernul  României. Din rapoartele întocmite de către comisiile de specialitate a reieşit faptul că au fost afectate atât elemente de structură, cât şi locuinţele în sine, care acum prezintă fisuri şi crăpături, cu deplasări ale pereţilor şi fundaţiilor, fapt pentru care a fost dispusă evacuarea  familiilor.

 Săptămâna trecută CJ Dâmboviţa a acordat, din bugetul propriu, 140.000 de lei pentru cele 28 de familii sinistrate, 20 de familii din localitatea Văleni-Dâmboviţa şi opt familii din localitatea Glodeni, însemând câte 5.000 de lei de familie. Ajutorul deja a ajuns la familii prin Crucea Roșie Dâmbovița.

 Și  Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în valoare totală de  215.500 lei pentru  24 familii  dâmbovițene din cele 28, ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate de alunecări de teren.    Patru familii din cele 20 de familii afectate  în comuna Văleni Dâmbovița,  nu au primit bani de la Guvern pentru că aveau domiciliul în altă localitate.  Ajutoarele de la Guvern variază între 10.000 de lei și 6000 de lei pentru fiecare familie în parte.

 Concret, ajutoarele de la Guvern au fost repartizate în baza unor anchete sociale riguroase.

 14 familii- 8 din Văleni Dâmbovița și 6 din Glodeni,  au primit  câte 10.000 de lei fiecare .  Alte  două familii din Văleni Dâmbovița au primit suma de  8500 de lei de familie, și trei familii tot din Văleni  au primit câte 8000 de lei fiecare.  O familie  tot din Văleni Dâmbovița a primit suma de 7500 lei.  Trei familii -1 din Văleni Dâmbovița și 2 din Glodeni au primit suma de 7000 lei fiecare. Cel mai mic ajutor de la Guvern a fost în sumă de 6000 de lei  pentru o familie din Văleni Dâmbovița.

 Pe lângă aceste ajutoare financiare atât de la  CJ Dâmbovița cât și  de la  Guvern, sinistrații din  comunele dâmbovițene Văleni și Glodeni vor mai  primi din partea Guvernului și materiale de construcţii, paturi, saltele și  pături .

Guvernul a aprobat printr-o hotărâre, și acordarea unor ajutoare de urgență în valoare de 57,77 de milioane de lei pentru 45 de unităţi administrativ – teritoriale care au fost afectate de calamităţile naturale produse în luna martie 2018.

Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor și topirea zăpezii au produs alunecări de teren, inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor localităţi din județele Argeș, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Harghita, Olt, Prahova, Vrancea și Vâlcea.

Ajutoarele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate (străzi, drumuri agricole, comunale şi judeţene), refacerea unor poduri şi podeţe, consolidarea şi asigurarea scurgerii apelor, precum şi pentru decolmatarea albiilor unor pârâuri.

Sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale din cele 9 judeţe şi vor fi asigurate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Referitor la obiectivele de infrastructură rutieră afectate de calamități, precizăm faptul că instituția Consiliului Județean Dâmbovița, alături de Instituția Prefectului Dâmbovița, a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea de fonduri pentru comunele Glodeni și Văleni-Dâmbovița. În urma evaluării s-a constatat faptul că suma necesară pentru lucrările de refacere și punere în siguranță a sectoarelor afectate este de 2.150.000 lei din care 1.300.000 lei sunt necesari pentru obiectivul CJD – DJ 716, afectat în punctul ”Saramură”.

Totodată, pentru obiectivele de infrastructură de interes local și județean afectate de calamități în perioada februarie 2017 – martie 2018, CJD și Prefectura Dâmbovița au redepus la MDRAP proiecte de hotărâri de guvern în vederea alocării către UAT-uri a unor sume reprezentând 37.500.000 lei, fonduri absolut necesare punerii în siguranță a obiectivelor, cu precizarea că întârzierile în alocarea sumelor amintite vor determina amplificarea dezastrelor, cu urmări negative din punct de vedere al costurilor suplimentare.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.