Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu: Alinierea României la cerințele europene, ceva de genul: nici cal, nici măgar

Autor:

Data: 21 martie 2018, 21:12

  •  
  •  
  •  

La tot pasul se tot  vorbește despre alinierea României la cerințele europene, dar puţini sunt cei care vorbesc concret  despre  acest subiect. Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,  specialist  în integrare europeană și   românul care  a primit  Premiul Cetățeanului European al anului 2016 din partea Parlamentului European, este cel care ne-a   prezentat foarte clar cum stau lucurile privind   alinierea Rromâniei la cerințele Uniunii Europene.

Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu ne-a mărturisit  că alinierea României la cerințele  europene  s-a făcut prost  încă de la început, subliniind  faptul  că trecerea de la un regim politic la altul a fost  dură iar de cele mai multe ori deciziile politice  au fost proaste.

 Mai clar și pe înțelesul  tuturor, prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu a spus că alinierea României la  cerințele europene   a fost ceva de genul:  nici cal, nici măgar.

Toate aceste aspecte legate de alinierea României la cerințele  europene   vor fi prezentate într-o nouă carte  << Apropiere progresivă >> a  prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,  ce va fi publică la finele acestui an.

Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,  specialist  în integrare europeană, ne-a mai spus că  în ciuda tuturor problemelor pe care le-a întâmpinat România și pe care le are și în prezent, există șanse reale să se alinieze  standardelor europene.

Roxana-Ionela Botea: Având în vedere  situația  actuală din România  dar și evenimentele din ultima perioadă, domnule Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,  specialist  în integrare europeană, aș vrea să ne spuneți  cât îi mai trebuie  Româniri să se alinieze cerințelor Uniunii Europene?

Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu: Aș putea să vă povestesc  zile întregi pentru că răspunsul nu este prin da sau nu.

În 1990, imediat după căderea zidului Berlinului, se făceau foarte multe studii serioase și există unul al lui Bernard Cassen, care la vremea aceea aici,  nici nu se știa de el  și care știți  cât spunea că este nevoie  să reușești să ajungi la standardele țărilor vechi, membre ale  Uniunii Europene ?

 Dacă evoluția în noile state  democratice din Est  ar fi de patru ori mai rapidă decât  a  vechilor state din Vest, membre ale  Uniunii Europene, atunci ar fi nevoie  de 40 de ani.

 Dacă  evoluția în noile state  democratice din Est  ar fi de opt ori mai rapidă decât  a  vechilor state din Vest, membre ale  Uniunii Europene, atunci ar fi nevoie  de 20 de ani.

 Nu a fost nici de patru ori, nici de opt ori, deci este generațional …

 La nimeni nu a fost peste noapte  iar trecerea de la un regim politic la altul a fost  dură, noi am făcut-o prost de la început .

 Eu la sfârșitul anului o să public o carte în care o să arăt că am făcut-o prost . Eu i-am spus << Apropiere progresivă >>, nici cal, nici măgar, ceva de genul acesta .

 Au trecut oportunitățile, când ne-am apucat noi serios  de treabă a venit criza economic ă  și am fost tot timpul contratimp.  S-au luat decizii politice de prea multe ori proaste.

 Roxana-Ionela Botea:  Totuși, România mai are o șansă să se alinieze cerințelor  europene?

Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu: Categoric, România are șansa să se alinieze standardelor europene.  Eu sunt optimistul de serviciu incurabil , așa zic unii despre mine . Eu cred că sunt realist pentru că văd evoluția . De un sfert de secol numai de asta mă ocup.

 Și atunci, văd filmul, nu văd secvențe , văd filmul și filmul acesta este evolutiv.

 Dacă noi nu eram astăzi în UE, îmi este greu să spun  pe unde era România  și mulți dintre noi , sigur, nu am fi fost aici.  Pentru mine și pentru noi toți ar trebui să fie o garanție apartenența la UE, apartenența la NATO.

 Știți cum este: ca pe o linie de tren  și nu prea ai unde să deraiezi, chiar dacă vrei să deraiezi este complicat rău de tot  că te trag imediat de urechi…

 Aproape că aș spune că ar merge  fără politicieni dacă nu aș avea măcar unul pe lângă mine.  Sunt o grămadă de domenii unde competența este la UE, nimic din competență nu mai este la stat , noi ne ca facem că este competența pe aici …

Prof.univ.dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative,   de mai bine de un sfert de secol, a dovedit o imensă preocupare ştiinţifică în acest domeniu.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.