Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. PAȘTELE CAILOR ÎN CARTIERUL MATEI VOIEVOD, EDIȚIA A XVIII-A!

Autor:

Data: 24 februarie 2018, 12:36

  •  
  •  
  •  

Pe 24 februarie, comunitatea de bulgari din cartierul târgoviştean Matei Voievod a sărbătorit Tudoriţa sau Paştele Cailor – Konski Veligden. Manifestarea s-a aflat, anul acesta, la cea de-a  XVIII-a ediţie, printre organizatori numărându-se, Primăria muncipiului Târgoviște alături de Teatrul Municipal Tony Bulandra și Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște. Cu această ocazie, au fost prezenţi în cartierul bulgăresc: autoritățile municipiului Târgovișt, conducerea CJ Dâmbovița, invitați din Bulgaria, reprezentanți ai  Ambasadei Bulgariei la București și nu în ultimul rând parlamentarii PSD Dâmbovița. Parada cailor a fost deschisă  de  Florin Pârjol, zis Ghenosu.

Această sărbătoare are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, când se celebrează Sfântul Toader. Iată de unde îi vine şi numele de Tudoriţa. Este o sărbătoare a primăverii, având scopul să pregătească începutul muncilor agricole ale bulgarilor. De asemenea, are menirea să întărească legătura dintre grădinar şi ajutorul său nepreţuit, nobilul animal, calul.

Obiceiul este destul de vechi, cu rădăcini până departe în Evul Mediu, fiind originar din Bulgaria. Întregul ceremonial a avut două puncte forte: în mod obligatoriu, grădinarul trebuie să meargă la biserică pentru a sfinţi această legătură indestructibilă dintre om şi cal. În cadrul Bisericii Sf. Nifon, cea la care este arondată întreaga comunitate de bulgari din Târgovişte, un sobor de preoţi au sfinţit coşurile pline cu pâinici (figurine din aluat simbolizând calul) anume făcute pentru această ocazie de femeile mai în vârstă din comunitate. Ulterior, femeile au împărţit konceta (pâinicile) tuturor proprietarilor de cai. În semn de preţuire, stăpânul, după ce a rupt din pâinică, a dat şi calului din ea.

Sărbătoarea Tudoriţa a fost  întregită de o  paradă a cailor, întreceri hipice,  un spectacol folcloric românesc și  de  spectacol de teatru pentru copii „Năzdrăvăniile lui Păcală”, producție a TeatruluiTony Bulandra  și premiera spectacolului „Nunta lui Figaro” în regia lui Mc Ranin.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.