Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Târgoviște:  Ultimele pregătiri pentru  sărbătoarea Paştele Cailor

Autor:

Data: 22 februarie 2018, 13:17

  •  
  •  
  •  

Tradiția se păstrează  cu sfințenie    de către comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod.  În prima sâmbătă a Postului  Paștelui, sâmbătă care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară, comunitatea bulgarilor din Târgovişte  sărbătoreşte Paştele Cailor sau  Tudorița,  obicei unic în România.  Anul acesta Paştele Cailor este sărbătorit, sâmbătă 24 februarie 2018.

Ca de fiecare dată , Primăria Târgoviște este alături  de  Asociaţia  “Zaedno”  a  Bulgarilor din Târgovişte  care se ocupă de pregătirea activităților dedicate  sărbătorii Paștele Cailor.  Primarul  Cristian Stan   a subliniat  fatul că comunitatea bulgarilor din Târgovişte duce mai departe o  moștenire culturală extraordinară.

Vasile Costache , preşedintele Asociaţiei“Zaedno”  a Bulgarilor din Târgovişte a explicat că  Paștele  Cailor  este un obiceiul de a sfinţi caii  care dă, practic, startul lucrărilor agricole.Această sărbătoare întăreşte legătură dintre grădinar şi ajutorul de nădejde, calul.

 În semn de apreciere grădinarul bulgar consideră calul că făcând parte din viaţă şi activitatea lui. Pentru această grădinarul sfinţeşte la biserică animalul, să fie sănătos şi ascultător tot anul.    Gospodinele din comunitatea bulgară mai pregătesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul şi merg cu ele dimineaţă la biserică pentru a fi sfinţite.     La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart konceta. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, o jumătate o mănâncă el, o jumătate o da calului.    Evenimentul se ţine an de an, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.