Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. La Corbii Mari, lucrări nefăcute, dar plătite cu suma  20 de miliarde de lei

Autor:

Data: 22 februarie 2018, 14:35

  •  
  •  
  •  

La această dată, Primăria Corbii Mari  înregistrează un prejudiciu de 20 miliarde lei vechi.  Acest prejudiciu a fost stabilit în urma  raportului întocmit de Curtea de Conturi  la Primăria Corbii Mari , în urma unui control desfășurat  în 2016 ce a vizat activitatea  fostului  primar.

Mai clar, actuala administrație  condusă de primarul Ionuț Bănică  moștenește un adevărat jaf din banii publici  de la fosta administrație.  Ca să fie pe înțelesul tuturor,  acest prejudiciu  de 20 de miliarde lei vechi, provine de la proiectul  cu finanțare pe PNDL 1 –Rețea edilitară de apă potabilă  în comuna Corbii Mari, județul Dâmbovița.

Fostul edil a plătit constructorului suma de 20 de miliarde lei vechi pentru lucrări  neexecutate, lucru confirmat în urma unei expertize tehnice și financiare.

În acte  apare că s-au realizat 23 de km de rețea de apă, s-au  turnat  5000 mp ciment de pistă de avioane, 1000 de tone de asfalt,  s-au montat 149 km de parapeți, însă pe teren nu există nimic.

Primarul Ionuţ Bănică nu a stat indiferent şi imediat a urmat căile legale pentru recuperarea prejudiciului. A depus plângere penală încă de la sfârşitul anului  2016,  împotriva constructorului, fostului primar şi a dirigintelui de şantier.

În acest moment plângerea penală se află la DNA atât pentru tragerea la răspundere pe parte penală cât  și recuperarea prejudiciului.   S-a făcut  şi acțiune în instanță  pentru recuperarea prejudiciului.

“ Am apărut într-un raport al Curții de Conturi…  Lucrurile stau cam așa.

Din anul 2008 și până în anul  2014,  am avut în execuție sistemul  de alimentare cu apă în comuna Corbii Mari . În anul 2016 a fost comandată de fostul primar care se afla atunci la conducerea primăriei, o expertiză tehnică  și financiară  ca să poată să scoată la licitație  restul de lucrări pentru sistemul de alimentare cu apă.

Experiza tehnică și financiară am primit-o eu când am preluat mandatul. Reise   din expertiză că avem 19 miliarde lei vechi , lucrări plătite și neexecutate.

Eu am făcut demersurile  legale  încă de la sfârșitul anului 2016, plângere penală împotriva constructorului, fostului primar și dirigintelui de șantier .

În acest moment plângerea penală se află la DNA atât pentru tragerea la răspundere pe parte penală cât  și recuperarea prejudiciului. Am acționat în istanță pe parte civilă  constructorul, fostul primar și dirigintele de șantier …

Acest dosar a fost suspendat pentru că firma este în faliment.

În urma raportului Curții de Conturi, dânșii au consemnat  două abateri: 

  • este vorba de o plată a unei actualizări de preț  în valoare de 1.250.000.000 lei vechi    pe care fostul  primar a achitat-o firmei deși în contract se prevedea clar  că nu se plătește majorări de preţ, preţul fiind fix.
  • s -a mai constatat o anomalie la organizarea de șantier , plăți nelegale în valoare de 63.000 lei. 

Eu am făcut acțiune în instanță  pentru recuperarea prejudiciului, pentru ambele situații, acum ne judecăm.

S-au  plătit lucrări în procent de 40%, însă în realitate  s-au executat lucrări în procent de 23%. Curtea de Conturi  a văzut și prejudicial de 19 miliarde lei vechi …

Până în acest moment, pe acest proiect  avem plătită suma de 35 de miliarde lei vechi din care 19 miliarde lei  vechi pagubă. 

Această lucrare trebuie să fie gata la jumătatea anului 2019, potrivit contractului cu Ministerul Dezvoltării  prin PNDL 1. Acum noi sunt în plin proces de achiziție publică pentru restul de lucrări ce mai sunt de executat, adică 80% din proiect pentru că altfel vom da toți banii înapoi.

Mai avem  pentru restul de lucrări, suma de 43 de miliarde lei vechi,  la care se adaugă partea noastră de cofinanțare de 19 miliarde lei vechi. Nu am găsit nicio posibilitate de a prelungi durata de execuție. 

Mai sunt de executat 57 km de rețea de apă  la care se adaugă cei 23 km pătiţi şi neexecutaţi, cămine, vane, puțuri, stații de pompare .  S-au plătit 23 de km de conductă  și nu există, s-au plătit  5000 mp ciment de pistă de avioane, 1000 de tone de asfalt, 149 km de parapeți și nu există. Rețeaua totală de apă este de 70 km ce trebuie realizată.”, a declarat primarul Ionuţ Bănică

Pe lângă această gaură imensă în bugetul Primăriei Corbii Mari,moştenită de la fosta administraţie,  noua administraţie are o misiune ce se desfăşoară contra timp  şi anume să finalizeze proiectul privind reţeaua de apă până la jumătatea anului 2019 .

La acest moment, se desfăşoară procedura de achiziţie privind atribuirea contractului de execuţie lucrări unui nou constructor. La momentul de faţă,  sunte executate  lucrări în procent de 20% , deşi în acte apar în procent de 40%.

Noul costructor care va fi desemnat are de executat  70 de km de reţea de apă,cămine, vane, puțuri, stații de pompare .

 

 

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.