Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin  se derulează și în județul Dâmbovița

Autor:

Data: 14 noiembrie 2017, 18:22

  •  
  •  
  •  
  •  

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, funcţionează  în România din anul 2012, adică de 5 ani. Acest program este funcțional și în județul Dâmbovița. Programul este accesibil femeilor indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Pacientele trebuie să se programeze la consultaţie pentru a obţine formularul FS1, documentul care le asigură gratuitatea.Medicul de familie îi înmânează o listă a cabinetelor unde se poate recolta. La nivelul județului Dâmbovița există aproximativ 100 de medici de familie  înscriși în acest program.  Există și un număr destul de mic de  medici de familie care şi recoltează. Aceştia sunt mai puţini în zonele rurale şi mai mulți în cele urbane. Femeia testată prin programe naţionale rămâne în evidenţă şi este chemată periodic la testare în funcţie de rezultate.

 În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul DSP Dâmbovița, dr. Aquilina Mesina, coordonatorul programului de screening de cancer de col uterin de la DSP Dâmboviţa și dr. Daniela Safta, coordonatorul programului de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, au tras un semnal de alarmă privind pericolul care planează asupra femeilor care refuză testarea gratuită Babeş Papanicolau. În cei cinci ani de derulare a Programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin screening (care a debutat la data de 1 octombrie 2012), la nivelul judeţului Dâmboviţa, s-au testat  peste 13.000 1de femei.

Obiectivul programului este  prevenirea cancerului de col uterin în rândul populaţiei feminine , precum  și depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente curabile şi îndrumarea populaţiei feminine căreia, prin testarea Babeş Papanicolau, i s-a depistat o leziune incipientă sau o leziune precursoare, către serviciile medicale de specialitate pentru o diagnosticare completă şi aplicarea unei scheme terapeutice adecvate. Serviciile acestui program se adresează populaţiei feminine cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani.  La  conferința de presă  va fost prezentă și Marilena Popa, purtătorul de cuvânt al DSP Dâmbovița.

În cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se pot prezenta toate femeile, indiferent că au sau nu simptome.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.