Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Comandanții  Poliției și Jandarmerie Dâmbovița, au vorbit despre transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor și jandarmilor

Autor:

Data: 6 noiembrie 2017, 15:05

  •  
  •  
  •  

Centrul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Târgoviște a fost gazda unei conferințe de presă  susținută de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Zepiși Danil, împuternicit inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, colonel Matei Viorel – Dumitru, cms. șef  Denis Pîrvu, adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, cms.șef  Răducu Rizea,șeful Serviciului Rutier Dâmbovița și nu în ultimul rând, cms.șef Marius Liță, șeful Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Dâmbovița.  Tema principală  a fost prezentarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice, care conține o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor și jandarmilor.

De asemenea, au fost prezentate aspecte privind situația operativă înregistrată în primele 10 luni ale acestuia an, precum și aspecte referitoare la admiterea în școlile Ministerului Afacerilor Interne din ianuarie 2018.

Transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor 

Comisarul șef de poliție Zepiși Danil, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, a ținut să puncteze  că  nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituțional la o realitate socială, reflectată în creșterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva polițiștilor. Numai anul acesta 10 polițiști  dâmbovițeni  au fost agresați.  Șeful IPJ Dâmbovița a ținut să  sublinieze că  modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul interacțiunilor acestora cu Poliția.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente.

Totodată se introduc trei noi infracțiuni pentru împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu (se întâmplă frecvent ca în timp ce polițistul interacționează cu o persoană în cadrul unei proceduri polițienești, alte persoane de pe margine intervin și obstrucționează acțiunea polițistului în aplicarea legii.

Aceste persoane vor putea fi sancționate în registrul penal), pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate polițistului și pentru continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil (se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor, polițiștii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor, iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravențională – să fie ignorată după plecarea acestora de la fața locului. Dacă acțiunea care a impus intervenția polițiștilor continuă, la o a doua sesizare a cetățenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală, față de cei care au provocat respectiva faptă).”, a punctat cms.șef Danil Zepiși

Propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române

Col. Viorel Matei, comandantul Jandarmeriei  Dâmbovița  a vorbit depre propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Șeful Jandarmeriei Dâmbovița a ținut să sublinieze faptul că  cea mai disputată  prevedere din acest proiect  de modificare este  cea legată de dobândirea calitații de poliție judiciară  de către o parte din lucrătorii Jandarmeriei.   Foarte clar și răspicat, col. Viorel Matei a spus că  prin acestă  prevedere  nu se inteționează  să se preia  din atribuțiile  altor instituții ci doar să se scurteze timpul pe care cetățeanul îl petrece în fața organelor de cercetare.

 

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.