Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Festivalul – Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”

Autor:

Data: 4 noiembrie 2017, 10:45

  •  
  •  
  •  

A avut loc deschiderea celei de-a XLIX – a ediţii a Festivalului – Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”, la sediul Bibliotecii Judeţene „I.H.Rădulescu”. Preşedintele CJ, Alexandru Oprea a participat la festivitatea de deschidere.
Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, împreună cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Biblioteca Judeţeană „I.H.Rădulescu”, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Festivalul datează din toamna anului 1969, devenind pe parcurs şi concurs de creaţie pentru tinerele talente, calitatea demersului cultural şi a actului creativ ridicându-se la cote tot mai înalte. În ultimii ani, Festivalul – Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” a căpătat noi dimensiuni şi conotaţii, prin prezenţa, la manifestările organizate, a mai multor oameni de cultură din Republica Moldova.
Cu acest prilej, Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a transmis:
Probabil unele dintre puținele lucruri care nu se pierd, care nu dispar, care rămân peste ani și devin valoroase, sunt rândurile scrise cu drag. Gândite sub formă de poezie, proză sau teatru, au puterea să inspire oameni și să influențeze vremuri, dar, mai mult decât orice, au puterea să îmbogățească moștenirea culturală a unui popor.
Festivalul-Concurs Național de Literatură ”Moștenirea Văcăreștilor”, aflat la cea de-a 49-a ediție, este un eveniment reprezentativ, o parte din cultura dâmbovițeană, o mândrie a dâmbovițenilor, devenită tradiție și un element de continuitate a valorii actului artistic.
De la an la an, competiția este una tot mai puternică, iar dumneavoastră – participanții sunteți tot mai mulți. Observ, cu încântare, că ați venit din locuri mult mai îndepărtate pentru a participa la acest festival. Sperăm să vă simțiți bine la Târgoviște și să reveniți mereu, cu drag, în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești.
Anul viitor vom sărbători împreună cea de-a 50-a ediție a festivalului ”Moștenirea Văcăreștilor”. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne reconfirme faptul că putem avea la Târgoviște, în județul Dâmbovița, simboluri care vor întregi moștenirea culturală a românilor.
Am convingerea că toți sunteți foarte buni și foarte bine pregătiți. Vreau să vă felicit pentru faptul că nu renunțați niciodată să vă faceți cunoscut talentul – acea inspirație și pasiune care capătă contur în scrieri deosebite.
În numele Consiliului Județean Dâmbovița, vă urez mult succes tuturor și, deși în orice competiție există un clasament al câștigătorilor, pentru noi sunteți cu toții câștigători.
Cred că avem nevoie să ne aplecăm și către latura culturală, cea care ne bucură sufletul, iar dumneavoastră, prin munca dumneavoastră, reușiți să ne bucurați sufletul. Această reușită vă va face mereu câștigători.
Încă o dată, felicitări și mult succes!
La eveniment au mai participat: managerul Centrului Judeţean de Cultură,Ionuţ Lăscaie, academicianul Mihai Cimpoi, profesorul Mihai Stan – preşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, deputaţii Claudia Gilia şi Oana Vlăducă, viceprimarul Municipiului Târgoviște, Monica Ilie, inspectorul școlar general Sorin Ion și inspectorul școlar general adjunct Cristina Stroe.

Deputatul Claudia Gilia: Mesaj cu prilejul Festivalului – Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”

Cuvintele sunt frânturi din suflet. Aşternute pe hârtie, ele dezvăluie trăiri, influenţează caractere, generaţii şi schimbă vieţi. Astfel, moştenirea oricărui popor o reprezintă limba acestuia, care oglindeşte, asemenea unei fotografii fidele, momente din evoluţia sa. Aşa cum spunea şi Ienăchiţă Văcărescu în înflăcăratul său „Testament”, respectul limbii române este similar cu cinstirea patriei.
Accesul la valorile culturii, formarea intelectuală şi morală, toate sunt mijloace de cunoaştere a limbii române şi tocmai de aceea, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa duce mai departe tradiţia organizării celui mai longeviv Festival-concurs de literatură din ţară – „Moştenirea Văcăreştilor” (ajuns anul acesta la cea de-a 49-a ediţie), care încurajează tinerii artişti să iasă din anonimat şi să împartă cu publicul larg creaţiile lor poetice. Este o şansă dată limbii române de a adăuga în lada sa de zestre atât noi opere valoroase, cât şi noi firi vizionare, slujitori ai slovei scrise.
Iar faptul că la fiecare final de festival organizatorii tipăresc un volum de lucrări, ce păstrează în ele, însăşi gândirea unei generaţii, este dovada clară că moştenirea de care vorbea Văcărescu, nu doar că nu se va pierde, ci va căpăta tot mai multă valoare.
Îi felicit pe toții participanți, și în mod special, pe laureați, care ne-au încântat sufletul și mintea cu creațiile lor.”, acesta este mesajul deputatului Claudia Gilia

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.