Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. CJ Dâmbovița a finanțat cu suma de 325.221 de euro, două investiții majore în Republica Moldova

Autor:

Data: 31 octombrie 2017, 11:35

  •  
  •  
  •  

O delegație a Consiliului Județean Dâmbovița, condusă de președintele Alexandru Oprea, a efectuat  zilele aceste o vizită oficială în Republica Moldova. Vineri, 28 octombrie 2017, delegația a participat la festivitatea de inaugurare a obiectivului de investiții „Construcție grădiniță de copii în comuna Ruseștii Noi, Raionul Ialoveni”.

În baza bunelor relații de colaborare dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, stabilite prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 107/22.04.2015 privind aprobarea înfrățirii Județului Dâmbovița din România cu Raionul Ialoveni din Republica Moldova și Decizia Consiliului Raional Ialoveni nr. 02-03/26.03.2015, în cursul anului trecut, prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 61/17.02.2016, s-a aprobat acordul-cadru de finanțare a proiectului ,,Construcție grădiniță de copii în comuna Ruseștii Noi, Raionul Ialoveni, Republica Moldova”.

Citește și: VIDEO. Noua Grădiniță Albinuța Dâmbovița din Ruseștii Noi, Raionul Ialoveni-Republica Moldova, a fost inaugurată de oficialii CJ Dâmbovița și oficialii din Ialoveni

Valoarea totală a proiectului este de 1.100.150,01 lei, din care contribuția Consiliului Județean Dâmbovița este de 780.337,11 lei, iar contribuția Raionului Ialoveni este de 319.813,9 lei.

Din delegația condusă de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, mai fac parte: vicepreședintele Alin Manole, consilierii județeni Mihai Istrate, Daniel Comănescu, Iulian Oprea, Sorin Ion, Gabriela Caciamac și Gabriel Plăiașu, și reprezentanți ai aparatului propriu al instituției.

Citește și: VIDEO. Liceul Teoretic Ştefan Vodă din Raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, a fost inaugurat

 La invitația autorităților din Raionul Ialoveni, alături de reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița, la eveniment au mai participat: senatorul Adrian Țuțuianu – cetățean de onoare al Raionului Ialoveni, Cristina Stroe, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad, și Marin Păun, primarul comunei Ciocănești. Din partea partenerilor din Republica Moldova au participat conducerea raionului, primarul comunei Ruseștii Noi, Pavel Codreanu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtcă.

Acordul de colaborare între Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, ale cărui baze se puneau în luna mai a anului 2015 – cadru menit să susțină dezvoltarea de activități economice, sociale, cultural-educaționale – s-a concretizat astăzi prin finalizarea grădiniței din comuna Ruseștii Noi, instituție de învățământ care numără în prezent peste 200 de mici elevi și în care generații întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi și a învăța alături de alți copii.

Cu acest prilej, în cadrul unei ședințe festive care a avut loc la sediul Consiliului Raional Ialoveni, președintele Consiliului Raional Ialoveni, Anatolie Dimitriu, le-a urat bun venit reprezentanților județului Dâmbovița și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat de Consiliul Județean Dâmbovița în realizarea acestei investiții din comuna Ruseștii Noi. De asemenea, în cadrul unei ceremonii festive, în scuarul din fața consiliului raional, oficialitățile prezente au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru cel Bun și la monumentului Eroilor.

În cadrul festivității de inaugurare, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a înmânat gazdelor o plachetă și o gravură care să simbolizeze de acum înainte relația de prietenie dintre Raionul Ialoveni și Județul Dâmbovița, relație ce a făcut posibilă construirea edificiului de învățământ. Totodată, Alexandru Oprea a adresat felicitări conducerii Raionului Ialoveni pentru finalizarea la termen a investiției, reafirmându-și susținerea pentru continuarea de proiecte comune: „Mă bucur că sunt prezent astăzi, în localitatea Ruseștii Noi, pentru a marca un eveniment de suflet ce are la bază o relație de prietenie solidă.

În anul 2015, participam în calitate de  administrator public al județului Dâmbovița, împreună cu domnul președinte Adrian Țuțuianu, la evenimentul de semnare a Înțelegerii de Cooperare a Județului Dâmbovița cu Raionul Ialoveni, menită să susțină dezvoltarea de activități comune în domeniile: economic, social și cultural-educațional. Ca element concret – noi administrația dâmbovițeană de la vremea aceea, ne-am propus să venim și să sprijinim construirea unei grădinițe în Raionul Ialoveni Republica Moldova cu fonduri de la Consiliul Județean Dâmbovița. 

Iată că promisiunea făcută s-a concretizat astăzi prin finalizarea investiției din comuna Ruseștii Noi, instituție de învățământ care numără în prezent peste 200 de preșcolari și în care generații întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi și a învăța alături de alți copii.

 Este foarte important să ne apropiem unii de ceilalți prin inițiative și acțiuni concrete. Consiliul Județean Dâmbovița a încheiat un acord de înfrățire și cu Raionul Ștefan Vodă, iar în următoarea perioadă urmează să semneze un protocol de cooperare asemănător și cu Raionul Căușeni din Republica Moldova.

De asemenea, mai multe unități administrativ-teritoriale din Dâmbovița au încheiat acorduri de înfrățire cu unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova.

În fiecare an, copii din Republica Moldova vin în taberele organizate de Consiliul Județean Dâmbovița în zona montană Moroeni – Padina – Peștera, pe care îi întâmpinăm cu multă bucurie.

Pentru județul Dâmbovița este important să fim aproape de Ialoveni, este important să dezvoltăm relațiile pe care le avem.

Îl felicit pe domnul președinte al raionului, Anatolie Dimitriu, și îi mulțumesc pentru căldura cu care ne întâmpină de fiecare dată când ajungem la Ialoveni !

De asemenea, îi mulțumesc domnului primar Pavel Codreanu pentru implicarea și hotărârea de care a dat dovadă în construirea acestei grădinițe.

Stimate cadre didactice, educatori, părinți, bunici și, nu în ultimul rând, dragi copii, care ați așteptat cu nerăbdare construirea acestei grădinițe, vă urez să vă bucurați de spațiile primitoare, vesele și luminoase ale acestui edificiu! Stimați educatori, vă doresc sănătate și putere de muncă în activitatea frumoasă, dar plină de responsabilitate pe care o desfășurați în educația copiilor din comuna Ruseștii Noi!

Dragi copii,

Succesul în viață se clădește prin educație. De aceea, vă îndemn pe toți cei de aici să veniți în acest loc modern și să deprindeți cât mai multe cunoștințe necesare etapei următoare din viața voastră  – aceea de școlari! V-am adus câteva materiale care să vă ajute în activitățile pe care le desfășurați. Aceasta este o casă pentru voi, copiii, este o instituție de învățământ al cărei prag va fi trecut de alte și alte generații de copii.

Domnule președinte Anatolie Dimitriu, vă asigur în continuare de tot sprijinul nostru și vă așteptăm în Dâmbovița de fiecare dată cu bucurie, cu idei și inițiative. Vreau să vă ofer din partea Consiliului Județean Dâmbovița un simbol al Târgoviștei – veche cetate de scaun a Țării Românești și, în prezent, orașul reședință al Județului Dâmbovița – care să vă amintească de relația de prietenie și respect pe care am dezvoltat-o în cei trei ani de cooperare.

De asemenea, doresc să reiterez mesajul: „Nimeni și nimic nu va putea destrăma vreodată legătura de suflet dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, care ne face să ne purtăm de grijă reciproc”, mesaj care va sta de acum înainte la intrarea acestei clădiri, pe care o inaugurăm astăzi, pe o plachetă pe care o voi înmâna directorului grădiniței din Ruseștii Noi”.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a oferit pachete cu rechizite celor 7 grupe de copii care funcționează în cadrul grădiniței din Ruseștii Noi, instituție denumită „Albinuța Dâmbovița”. Astfel de materiale au fost oferite și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.

În cadrul acestei ceremonii le-au oferite diplome de recunoștință celor care au contribuit la realizarea acestei investiții: reprezentanților constructorului, președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, senatorului Adrian Țuțuianu, care a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Ruseștii Noi, primarului comunei Ciocănești, Marin Păun, comuna Ciocănești având o relație de înfrățire cu comuna Ruseștii Noi încă din anul 2016.

CJ Dâmbovița și Consiliul Raional Ștefan Vodă au investit într-un liceul la standarde europene

Vizita oficială a delegației dâmbovițene în Republica Moldova a continuat sâmbătă, 28 octombrie 2017, în Raionul Ștefan Vodă, unde a avut loc festivitatea de inaugurare a obiectivului de investiții „Reparație capitală și dotare tehnică a Liceului Teoretic Ștefan Vodă”.

Citește și: VIDEO. Liceul Teoretic Ştefan Vodă din Raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, a fost inaugurat

Prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 144/19.10.2012 a fost aprobată înfrățirea Județului Dâmbovița din România cu Raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova, iar anul trecut, Consiliul Județean Dâmbovița, în baza acordului-cadru de finanțare a proiectului, aprobat prin HCJ nr. 158/19.05.2016, a finanțat lucrările de reparație și dotare tehnică a acestei instituții de învățământ.

Din valoarea totală a proiectului, de 1.394.534,41 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița a fost de 714.838,34 lei, iar contribuția Raionului Ștefan Vodă – 679.696,07 lei.

Liceul din orașul Ștefan Vodă este una dintre cele mai mari și mai competitive instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova, a cărei reabilitare a fost primită cu bucurie de elevi, profesori și părinți, întrucât lucrări de reabilitare de asemenea amploare nu au mai fost realizate în cei aproape 50 de ani de existență a sa.

Delegația dâmbovițeană este alcătuită din: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, vicepreședintele Alin Manole, senatorul Adrian Țuțuianu, consilierii județeni Daniel Comănescu, Mihai Istrate, Iulian Oprea, Sorin Ion (inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița) și Gabriel Plăiașu, reprezentanți ai aparatului propriu al CJD, Cristina Stroe, inspector școlar general adjunct – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Gheorghe Popescu, directorul filialei județene de Cruce Roșie Dâmbovița.

Panglica inaugurală a fost tăiată de Nicolae Molozea, președintele Raionului Ștefan Vodă, Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și senatorul Adrian Țuțuianu.

Președintele Consiliului Raional Ștefan Vodă le-a mulțumit reprezentanților Județului Dâmbovița pentru sprijinul financiar acordat în cadrul acestui proiect de reabilitare a Liceului „Ștefan Vodă”, instituție de învățământ sub al cărei acoperământ se adună elevi din 21 localități ale raionului pentru a descifra tainele învățăturii.

În mesajul său, rostit în fața elevilor, părinților, cadrelor didactice, reprezentanților administrației publice din cele două unități administrativ-teritoriale, reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a felicitat autoritățile locale pentru finalizarea cu succes a acestei investiții și a dat asigurări că va sprijini în continuare orice inițiativă menită să consolideze relația de prietenie dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ștefan Vodă:

Mă bucur că astăzi sunt alături de dumneavoastră la evenimentul ce marchează, dincolo de inaugurarea acestei instituții de învățământ, relația de suflet ce datează de cinci ani între Județul Dâmbovița și Raionul Ștefan Vodă.

Vreau să îi mulțumesc domnului președinte și tuturor celor care s-au implicat în realizarea investiției de la Liceul „Ștefan Vodă” – pentru eforturile pe care le-au făcut pentru reabilitarea acestui edificiu.

Sunt emoționat pentru că mă aflu într-un liceu de prestigiu, una dintre cele mai bune instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova pentru care, în anul 2016, noi, administrația județeană dâmbovițeană, aprobam acordul de finanțare – o implicare concretă a Consiliului Județean Dâmbovița în ceea ce privește susținerea proiectului de reparație capitală și dotare tehnică a Liceului Teoretic „Ștefan Vodă”. Consider că parteneriatul dintre Consiliul Raional Ștefan Vodă și Consiliul Județean Dâmbovița a reușit să vă aducă dumneavoastră, corpului profesoral al liceului „Ștefan Vodă” și elevilor săi, un plus de confort, și de ce nu, regăsirea identității istorice a acestui liceu.

În urmă cu un an, administrația dâmbovițeană a ales să finanțeze lucrările de la „Liceul Ștefan” Vodă și nu a greșit. Această credință mi-o justific printr-un exemplu elocvent, citându-l pe recunoscutul filozof chinez Confuscius: „Natura ne aseamănă pe toți, dar educația este cea care ne deosebește.”

Mă bucur pentru că noi, cei din Dâmbovița, am putut să sprijinim proiectul prin care aproximativ 600 de elevi vor putea să învețe într-o instituție modernă, destinată învățământului gimnazial și liceal din Raionul Ștefan Vodă.

Domnule președinte Nicolae Molozea, vă asigur în continuare de tot sprijinul nostru și vă așteptăm în Dâmbovița – de fiecare dată cu bucurie! Permiteți-mi să vă ofer, din partea Consiliului Județean Dâmbovița, un simbol al Târgoviștei – veche cetate de scaun a Țării Românești și, în prezent, orașul reședință al Județului Dâmbovița –,  care să vă amintească de relația de prietenie și respect pe care am dezvoltat-o în cei cinci ani de cooperare.

De asemenea, doresc să reiterez mesajul: „Nimeni și nimic nu va putea destrăma vreodată legătura de suflet dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ștefan Vodă, care ne face să ne purtăm de grijă reciproc”, mesaj care va sta de acum înainte la intrarea acestei clădiri, pe care o inaugurăm astăzi, pe o plachetă pe care o voi înmâna directorului Liceului „Ștefan Vodă”.

Închei prin a vă spune tuturor că este o onoare să fiu alături de dumneavoastră la acest eveniment și doresc să vă asigur și, pentru viitor, de respectul și considerația mea. Trăiesc aceleași emoții ca și dumneavoastră. Voi, dragi elevi, aveți o responsabilitate foarte mare, aceea de a vă ridica la înălțimea exigențelor acestui liceu și am convingerea că tot ceea ce vă vor transmite profesorii se va regăsi în educația care va reprezenta temelia succesului vostru în viață.

Vă îndemn să priviți spre viitor plini de încredere și entuziasm!”

Directorul liceului „Ștefan Vodă”, Elena Cornițel, a înmânat plachete de recunoștință tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei investiției în beneficiul cadrelor didactice și al celor 600 elevi care învață aici.

La finalul acestei manifestări, elevii au oferit un emoționant program artistic.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.