Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

VIDEO. Primarul Cristian Stan   face lumină în scandalul  legat  de statuia aurită a lui Mihai Viteazul din Târgovişte

Autor:

Data: 13 septembrie 2017, 13:54

  •  
  •  
  •  

De câteva zile, statuia aurită a lui Mihai Viteazul din Târgovişte, a devenit  motiv de dispută.  Această statuie  ce este amplasată în  Piaţa Mihai Viteazul  din Târgovişte, a devenit  subiect de dispută şi tratat atât de presa locală cât şi cea centrală, după ce monumentul a fost restaurat şi vopsit auriu.  Chiar  sculptorul  statuii, Mihai Marcu  s-a arăta indignat, susţinând  că i-a fost batjocorită lucrarea.Mihai Marcu intenționează să dea în judecată autoritățile pentru gestul lor și să ceară de îndată revenirea statuii la starea inițială. Primarul Cristian Stan  a făcut o declaraţie de presă cu privire la acest subiect şi a ţinut să puncteze  aspect esenţiale.

 Edilul Cristian Stan  a subliniat faptul că în anul 2001, în baza unui contract  drepturile de autor sunt cedate integral către municipiul Târgovişte şi s-a plătit suma de 43.000 de dolari iar alţi 49.000 de dolari s-au plătit pentru turnarea în bronz.  Mai mult, la momentul  recepţionării acestei lucrări, adică în anul 2001 s-au trecut cu vederea nişte   deficienţe existente  la executarea statuii. În ceea ce priveşte,  acţiunea    de acum asupra statuii ,   edilul Cristian Stan  a spus că nu a însemnat decât aplicarea unei protecţii şi punerea în valoare decentă a unei statui (care nu este monument istoric), care, prin patina neuniformă cu trasee de degradare cauzate de diferite depuneri, necesita o intervenţie de unitarizare din partea unor specilialişti.

Statuia aceea a  costat  43.000 de dolari  în anul 2001, numai drepturile de autor  şi încă vreo 49.000 de dolari a costat turnarea în bronz. În contractul încheiat între municipiul Târgovişte şi  sculptor şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, că toţi au luat câte ceva, drepturile de autor sunt cedate integral către municipiul Târgovişte.  

Drepturile  de autor cumpărate au însemnat suma de 43.000 de euro.  Repet, din punct de vedere legal nu este niciun motiv să se simtă deranjat, subiectiv poată să spună   că mai făceam  un contract de întreţinere . Dacă se va ajunge să fim acţionaţi în instanţă  vom avea şi noi câteva pretenţii  pentru că la momentul respectiv sculptorul  trebuia să supervizeze , să se asigure că totul este în ordine  şi spun asta că undeva între şa şi coadă a intrat apă şi mai mult se văd urmele de la flex, ăsta este adevărul. Aşa s-a lucrat la statuia aceasta.  În momentul în care am intervenit să facem ceva ca să nu pice statuia de acolo, să arate cât de cât normal , ne trezim că nu ştiu domne ce am făcut… Nu i-am făcut nimic, am pus-o în valoare, am curăţat-o  şi i-am dat un strat de protecţie astfel încât să arate  ca momument de for public şi să nu cadă de acolo că şi asta este o problemă. O să-l întreb pe domnul sculptor  cum procedăm să stabilizăm puţin statuia că din cauza infiltraţiilor  sunt probleme “, a declarat primarul Cristian  Stan.

Primarul Daniel Cristian Stan a ales culoarea, spunând că a preluat modele ale unor statui din Paris, Londra sau New York..

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.