Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Conducerea CJ Dâmbovița, prezentă la conferința „Politica moștenirii culturale – o cale spre construcția unei societăți durabile: exemplul Suediei”  

Autor:

Data: 12 iulie 2017, 20:00

  •  
  •  
  •  

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, şi vicepreşedintele CJD, Claudia Gilia, au  participat astăzi, 12 iulie 2017, la conferința organizată de Universitatea Valahia din Târgoviște (UVT), ce a avut ca temă „Politica moștenirii culturale – o cale spre construcția unei societăți durabile: exemplul Suediei”. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Internațional de Conferințe al UVT, fiind organizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice. Invitatul special la acest eveniment a fost istoricul și arheologul Sergiu Musteață, profesor la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a precizat că tema conferinței este una deosebit de interesantă și care vine să reconfirme faptul că patrimoniul cultural reprezintă fundamentul și cartea de vizită a oricărui popor.

Faptul că astăzi ne este prezentată politica moștenirii culturale a unei țări ca Suedia – de altfel, primul stat din lume care a aprobat, la sfârșitul lunii mai a acestui an, o politică de o asemenea natură, ne aduce în atenție rolul pe care îl are patrimoniul cultural în construcția unei societăți incluzive și durabile.

Consider că moștenirea culturală ocupă o parte importantă în proiectele noastre, pe care administrațiile locale le implementează pentru ca societatea viitoare să cunoască și să fie mandră de patrimoniul primit de la generațiile care o vor fi precedat. O astfel de dezbatere vine să  pună în lumină atât rolul specialiștilor în domeniul cultural, cât și rolul studiilor de patrimoniu, care indică progresele conceptuale și metodologice realizate de mediul academic.

De foarte multe ori, când vine vorba despre patrimoniu, mulți nu ne gândim decât la artefacte cu valoare artistică sau istorică, uitând faptul că umanitatea se schimbă permanent și că nu putem pretinde comunităților să continue să existe și să se comporte în tipare străvechi, respingând orice amprentă a  modernității.

Patrimoniul cultural nu trebuie văzut numai ca o resursă materială pentru dezvoltarea regiunilor, el trebuie prețuit mai ales ca moștenire culturală, menită să păstreze nealterată valoarea originii noastre.

Vă mulțumesc, încă o dată, pentru invitație și vă asigur de întreaga mea prețuire pentru modul exemplar în care vă desfășurați activitatea! Vă urez ca evenimentul de astăzi să încununeze cu succes acțiunile pe care urmează să le desfășurați în sprijinul culturii și educației! ”

La conferință au mai participat: prof. univ. dr. Silviu Miloiu, președintele Asociației Române pentru Studii Baltice și Nordice, prof. univ. dr. Mircea Anghelinu, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic.

Caută în Arhivă

Selectați o dată
Selectați o categorie
Căutare cu Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.